Linkovi

Banjaluka: Optužnica za ratne zločine u Konjicu - 2003-05-26


Rukovodilac Sekretarijata Vlade Republike Srpske za odnose sa Haškim tribunalom i istraživanje ratnih zločina, Dejan Miletić izjavio je danas u Banjaluci da Haški tribunal nije od Vlade tog entiteta zatražio nikakvu dokumentaciju u slučaju Srebrenica, koji se vodi protiv Momira Nikolića, Dragana Obrenovića i ostalih. Gospodin Miletić je takodjer rekao da je ovaj Sekretarijat danas dostavio Haškom sudu krivični predmet protiv 32 lica osumnjičena za ratnme zločine nad srpskim stanovništvom u opštini Konjic.

Među osumnjičenima se nalaze i tadašnji načelnik opštine Konjic, komandir policije i još neki visoki zvaničnici, saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci, rukovodilac Vladinog Sekretarijata, Dejan Miletić.

»Osumnjičeni su Hadžihuseinović Rusmir, Guska Jasmin, Šećibović Nusret, Nikšić Šefik i Barunčić Pero.«

Ova lica se terete da su učestvovala u lancu komandovanja u akcijama tokom kojih je došlo do ratnih zločina, naglasio je Dejan Miletić.

»Tu se u prvom redu misli na hapšenja, ubistva, zlostavljanja, zatim odvođenje u logore na teritoriji opštine Konjic, u prvom redu, logor Čelebić, Musala i logor u Osnovnoj školi Bradina.«

Miletić je saopšto da je ovaj predmet veoma obiman i da obuhvata veliki broj djela u kojima su učestvovali i predstavnici tadašnjeg najvišeg rukovodstva Bosne i Hercegovine.

»Znači, u prvom redu, Alija Izetbegović. Postoje svjedoci koji su ga vidjeli u logoru Čelebić. U ovom slučaju bi logor Čelebić ispao kao jedan privatni logor, koji je prvooptuženi i osuđeni, Zdravko Mucić, držao.«

Dejan Miletić je takođe istakao da je Vlada Republike Srpske od haškog tribunala zatražila informacije o 19 krivičnih predmeta sa područja opštine Doboj, koji su prije više od godinu dana dostavljeni ovom sudu. Ujedno je zatraženo da Tribunal dostavi informacije o toku suđenja generalu Momiru Taliću, prije svega zbog činjenice da jedna advokatska kancelarija iz Pariza traži od Vlade Republike Srpske na ime troškova Talićeve odbrane gotovo 800.000 dolara.

Miletić je takođe saopštio da haški tribunal nije zatražio od Vlade Repulike Srpske bilo kakvu dokumentaciju u slučaju Srebrenica koji se vodi protiv Momira Nikolića, Dragana Obrenovića i ostalih.

XS
SM
MD
LG