Linkovi

Paddy Ashdown godinu dana u BiH - Govore A. Domazet, M. Živanović i S.Tokić. - 2003-05-26


Paddy Ashdown, je u BiH kao Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH stigao prije godinu dana. Tim povodom on je uputio i otvoreno pismo gradjanima BiH, govoreći o rezultatima, i onome što još planira uraditi na postavljanju BiH na vlastite noge. Ono što je rekao preuzimajući dužnost prije godinu dana, Paddy Ashdown je podsjetio i sada - Moji su prioriteti pravda i posao.

Kada sam počeo raditi ovaj posao, rekao sam da će moji prioriteti biti pravda i posao. Te oblasti su još uvijek moji prioriteti, jer znam da su i za vas najvažniji, a sve što sam vidio i čuo tokom proteklih godinu dana potvrdilo je moj stav, piše Visoki predstavnik u Otvorenom pismu.

Ukazujući na činjenicu da je u BiH teško ostvariti promjene Paddy Ashdown od ostvarenih rezultata spominje: uspostavu različitih sredstava za borbu protiv organiziranog kriminala, uvodjenje reda na političkoj sceni u BiH gdje su politika, korupcija i kriminal još uvijek isuviše tijesno povezani i što se mora prekinuti.

Počeli smo razotkrivati slučajeve korupcije velikih razmjera u našim javnim preduzećima, piše gospodin Ashdown.

”Još uvijek nismo oslobodili BiH od ratnih zločinaca koji bacaju sjenu na ovu predivnu zemlju. Ali smo nedavno proširili front za borbu protiv onih koji pomažu i finansiraju ratne zločince, zamrzavanjem njihovih sredstava i sprečavanjem njihovog odlaska u Evropu.“

Kada je riječ o ekonomiji gospodin Ashdown piše: Sve što radimo na uspostavi pravne države će, dugoročno gledano, pomoći da se u ovu zemlju privuku investicije i nova radna mjesta.

Već sada je BiH bolje mjesto za poslovanje nego što je bila prije godinu dana, zahvaljujući reformama koje su provedene u posljednjih godinu dana. U međuvremenu, uređujemo i pojednostavljujemo poreski sistem, s ciljem suzbijanja raširenih utaja i nenamjenskog trošenja sredstava uspostavljanjem jedinstvenog sistema carina i poreza na dodatnu vrijednost. To će biti ogroman korak naprijed. Time će se omogućiti da više novca dođe tamo gdje treba – dakle, u javne usluge za vas, umjesto da ide u džepove kriminalaca.

Uspostavili smo odgovarajuću centralnu vladu i konačno smo počeli raščišćavati nered u našim oružanim snagama i obavještajnim službama, nakon afere oko izvoza naoružanja u Irak te špijunske afere. A, svima je jasno da je neophodna reforma sistema sigurnosti u BiH. Sada će se do nje i doći, piše Visoki predstavnik.

Paddy Ashdown, podsjećajući da je premijer Terzić postavio za cilj da BiH do 2009. godine postane članica Evropske unije ističe da, kako piše, Evropski lideri neće otvoriti vrata iz pukog milosrđa. Ukoliko ne provedemo reforme i ne dosegnemo evropske standarde, ostaćemo izvan okvira Evrope i ostaćemo siromašni.

Dani milosrđa su prošli, naglašava gospodin Ashdown. Ubuduće nema poklona. Evropa će nam pomoći, ali tek nakon što provedemo reforme, a ne prije toga.

Visoki predstavnik u Otvorenom pismu obećava gradjanima BiH da će se potruditi da sa Evropom postigne najbolji aranžman, ali ističe da to može uraditi samo ukoliko prije toga vlade u BiH učine svoj dio posla.

ANTO DOMAZET: Godina dana P.Ashdowna.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Anto Domazet je našem dopisniku Adnanu Rondiću, posebno istakao doprinos Visokog predstavnika u borbi protiv organiziranog kriminala, harmonizaciji poreza, i objedinjavanju carina, naglašavajući njegovu još uvijek izuzetno značajnu ulogu u danima koji dolaze, kako bi ispunio prazninu koju, kako kaže ostavljaju domaće vlasti.

A.DOMAZET: Mislim da će njegova uloga biti vrlo istaknuta sobzirom da se nalazimo u teškoj ekonomskoj situaciji i čini mi se da će on morati u velikoj mjeri da pokriva prazninu u funkcioniranju domaćih vlasti. Naše priče o ulasku u EU 2009, koje čujemo i od premijera su vrlo neutemeljene. Odredjivanje velikih ciljeva nije ono što bi trebala biti naša preokupacija. Nama trebaju svakodnevni mali koraci i konkretni svakodnevni rezultati.

M. ŽIVANOVIĆ: Vlast nacionalnih stranaka je dodatna teškoća

Profesor sa Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, Miodrag Živanović, govoreći našem dopisniku Draganu Stegiću, posebno predvidja teškoće koje u BiH dolaze iz činjenice da Visoki predstavnik svoj zadatak treba da ostvari sa nacionalnim strankama na vlasti.

M.ŽIVANOVIĆ: Moram reći da je situacija u BiH izuzetno teška, te je utoliko i zadatak gospodina Ashdowna izuzetno težak. Paddy Ashdown ovdje ima, da tako kažem, strukturalni problem. Naime, rečeno metaforično, on ima domaći zadatak da na ovim našim prostorima instalira model zapadnog liberalnog kapitalizma. Medjutim, taj model on mora da instalira tako što će nosioci instalacije, nažalost, biti nacionalne stranke SDS, SDA i HDZ, i preko takvih nosilaca nije moguće u kratkom roku praviti brze i efikasne promjene.

S.TOKIĆ: Svi hapšenje R.Karadžića proglase prioritetom, koji se kasnije istopi u moru problema.

Sejfudin Tokić kaže da svaki Visoki predstavnik kako dolazi u BiH ukazuje na potrebu hitnog hapšenja ključnog optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića, ali ubrzo se to pitanje izgubi u hrpi drugih dnevno-političkih problema. Slično se, kako je našem dopisniku Adnanu Rondiću rekao gospodin Tokić dešava i sada.

S.TOKIĆ: Dosadašnji uspjesi svih visokih predstavnika ostaju dijelom u sijeni zbog činjenice da prvooptuženi za ratne zločine u BiH Radovan Karadžić ostaje na slobodi. U tom kontekstu zamjetljivo je kako svaki Visoki predstavnik to navodi kao prioritetni zadatak kada dolazi u BiH, da bi dalje to pitanje naprosto se gubilo u hrpi drugih dnevno političkih pitanja.

Činjenica je da za godinu dana boravka P.Ashdowna u BiH na polju hapšenja nije napravljen značajniji pomak.

I, da bi se čak moglo reći, sobzirom na produkciju pjesama, CD-ova, kaseta, koje se slobodno prodaju na teritoriji Republike Srpske, da Karadžić ponovo dobiva odredjeni politički legitimitet. Utoliko prije što su u samoj strukturi vlasti BiH zastupljeni neposredni, lični saradnici Radovana Karadžića, kao i politička stranka koja zauzima vidno mjesto u strukturama vlasti BiH i posebno RS, mada se iz te stranke nikada niko, decidno, čak ni proklamacijama nije distancirao od politike genocida, agresije i svega onoga što je Karadjićeva SDS učinila za vrijeme rata u BiH.

XS
SM
MD
LG