Linkovi

Zavrąen Kanski festival - 2003-05-26


Nikada do sada, medjutim, nije se desilo da filmovi posvećeni istoj temi dvije godine uzastopce dobiju najviąe priznanje festivala. Proąle godine u Kanu je pobijedio film KUGLANJE ZA COLOMBINE, Michaela Moorea, a ove godine su Zlatna Palma i nagrada za najbolju reľiju pripala takodje Amerikancu, Gusu Van Santu, za film SLON, takodje posvećen tragediji koja se 1997. godine dogodila u srednjoj ąkoli Colombine. Za razliku od Moorovog dokumentarnog filma koji je istraľivao američku kulturu oruľja, Van Sant je istraľivao psiholoąki fenomen nasilja, a glumci su mu bili stvarni srednjoąkolci iz Portlanda.

Mnogo hvala ľiriju, te direktoru i umjetničkom direktoru ąto su pozvali moj film na festival. Imam nekoliko prijatelja i saradnika koje ľelim da spomenem, ali prije svega to su djeca koja su igrala u filmu i koja su istinski i ravnopravno saradjivala sa nama i njima takodje pripada dio nagrade iz reľiju i za film..., rekao je reditelj primajući nagrade.

Van Sant je, kako kaľe, veliki poątovalac dokumentarizma Michaela Moorea, ali naglaąava da istoj temi u svom filmu on pristupa iz potpuno drugačijeg ugla. Umjesto Moorovog istraľivačkog pristupa u traľenju odgovora i uzroka, kaľe on, u filmu Slon, mi nismo traľili uzroke, nego smo iskreno pokazali dan u jednoj američkoj ąkoli, a gledaocima je ostavljeno da iz nasilja koje vide sami potraľe njegove uzroke.., rekao je reditelj Gus Van Sant.

XS
SM
MD
LG