Linkovi

Kontroverze oko tunela Fatničko polje: Hoće li poslovi biti nastavljeni? - 2003-05-23


Uprkos privremene obustave radova i protivljenja OHR-a da se nastavi gradnja tunela Fatničko polje, Vlada Republike Srpske je zaklučila da postoje opravdani razlozi za gradnju dovodnog tunela Fatničko polje-Bilećko jezero u čiju je izgradnju do sada uloženo oko osam miliona dolara.

Nakon nedavne preporuke OHR-a da se zbog zloupotreba u Elektroprivredi Republike Srpske obustavi gradnja dovodnog tunela Fatničko olje-Bilećko jezero novo rukovodstvo ovog kolektiva je privremeno obustavilo ovaj po mnogima posao decenije u Istočnoj Hercegovini što je je izazvalo brojne proteste zvaničnika opština Bileća i Trebinje.

Pod pritiskom javnosti i prijetnjama dolaskom oko 500 radnika Hidrogradnje koji su ovom odlukom ostali bez posla, Vlada Republike Srpske je zaključila da se radovi na ovom projektu nastave ali ograničenom dinamikom, ističe entitetski ministar privrede,energetike i razvoja, Milan Bogićević.

»U ovom trenutku predstoji da se uradi najneophodnije u Fatničkom polju. To će se raditi, to će biti procjene, vjerovatno, i direktora, i ostalih šta se treba raditi da ne bi došlo do daljih posljedica štetnih po Vladu, po Elektroprivredu i kompletan sistem.«

Međutim,prema nalazima nezavisne stručne komisije, štete koje su izazvane prekidom ovog posla već iznose oko 10.000 konvertibilnih maraka dnevno a ukoliko bi došlo do zarušavanja tunela ili oštećenja specijalnih mašina, takozvanih, krtica ovaj iznos bi se znatno povećao, ističe profesor Duško Đurić, predsjednik ove komisije.

»Jedna krtica je neprocjenjive vrijednosti, ne znam je li to 20 miliona maraka njena sadašnja vrijednost ali ona je već pod vodom. Nikome nije u interesu, zdravom čovjeku stvarno ne može biti u interesu da se to obustavi ni pet dana a kamoli neki duži period.«

Obustavom radova su posebno ugroženi radnici izvođača ovog posla Hidrogradnje, čiji direktor, Radojica Mandić naglašava da se na ovaj način krši i ugovor sa enleskom firmom EFT koja svoja ulaganja u ovaj posao naplačuje isporukom električne energije iz Republike Srpske.

»Njima je prekinuta isporuka električne energije a od tog našeg partnera mi smo, inače, naplatil, odnosno naplaćivali sve radove. Ako neko bude tužen a mislim da je već tim advokata iz Engleske, koji zastupa ovaj konzorcij, kontaktirao sa Vladom i sa Elektroprivredom, mislim da su već stupili u pravnu akciju ljudi iz EFT-a, koji su direktno pogođeni jer su već uložili oko osam miliona u ovaj projekat.«

Inače,danas je saopšteno da uprkos stava Vlade Republike Srpske gradnja preostalih 3.800 metara od ukupno, gotovo 17 kilometara tunela kroz Fatničko polje još uvijek nije nastavljena a kako je najavljeno ponovo se očekuje i izjašnjavanje OHR-a o ovom problemu.

XS
SM
MD
LG