Linkovi

Salzburg: Evropa i Sjedinjene Drľave dijele iste principe i vrijednosti - 2003-05-23


Sedamnaest predsjednika iz centralne, juľne i istočne Evrope razgovaraju u Salzburgu od jučer, na temu Evropa i viąe od proąirenja. Domaćin, austrijski predsjednik Thomas Klestil, je izmedju ostaloga rekao da bi Evropska Unija u budućnosti morala razviti zajedničku vanjsku politiku, a potom dodao: U svjetlu posljednjih medjunarodnih dogadjanja razgovarali smo o podjelama, i u trans-altantskim odnosima, ali i unutar Evrope. Za Evropljanina poput mene, koji cijeli svoj ľivot svjedoči nepokolebljivom prijateljstvu izmedju Evrope i Amerike, trenutna dogadjanja su razlogom velike brige. .. Evropa i Sjedinjene Drľave dijele iste principe i vrijednosti - slobodu, demokraciju, poątivanje ljudskih prava. Zajedno smo sučeljeni sa zajedničkim prijetnjama : medjunarodnim terorizmom, kriminalom, proliferacijom, oruľjem za masovno uniątenje. Jednom rječju: u istom smo čamcu. Stoga je naąa suradnja nezamjenjiva.

Poljski predsjednik Alexander Kwasnievski , čvrst prijatelj Amerike, kazao je da Evropa mora biti jaka, ali isto tako mora biti prijateljem Sjedinjenih Drľava: Spremni smo sudjelovati u okviru stabilizacijskih snaga u Iraku, i mislim da smo već spremni pripremiti jedan jako dobar projekt za obnovu Iraka - projekt koji bi bio otvoren za mnogo zemalja, mnoga poduzeća. To su dobre vijesti za Irak, i za cijelu medjunarodnu zajednicu.

Njemački predsjednik Johannes Rau je kazao da se osjeća dijelom stare Evrope, ali je objasnio da je to zato ąto je stara Evropa bila otvorena za novu, i da nije bila takva, ove nove Evrope ne bi ni bilo. Inače, na summitu u Salzburgu bili su predsjednici Albanije, Bosne i Hercegoivne, Bugarske, Njemačke, Italije, Hrvatske, Makedonije, Moldovije, Poljske, Rumunjske, Srbije i Crne Gore, Slovačke, Slovenije, Čeąke Republike, Ukrajine, Madjarske i domaćina - Austrije.

XS
SM
MD
LG