Linkovi

Dr. Norbert Vollertsen: Djeca u bolnici u Sjevernoj Koreji izgledaju kao zatvorenici u nacističkom logoru - 2003-05-23


Reľim Kim Jong Illa u Sjevernoj Koreji se već dugo optuľuje da je kriv za glad i boleątine koje vladaju medju narodom te zemlje. Pod Kimovom kontrolom, zemlja je gotovo potpuno zabranjena za ulazak stranaca. Medjutim, jedan doktor, Norbert Vollertsen iz Njemačke, je uspio ući u Sjevernu Koreju. Nakon ąto se iz prve ruke uvjerio u jezive uvjete ľivota u toj zemlji, doktor Vollertsen sada pokuąava na svaki mogući način privući paľnju svijeta na očajničko stanje sjevernokorejskih seljaka.

Radeći kao liječnik -dobrovoljac u Sjevernoj Koreji od 1999 do kraja 2000 -te godine, dr. Norbert Vollertsen je imao pristupa mjestima koja stranci obično nemaju priliku vidjeti u toj zemlji. On je iskoristio tu priliku kako bi snimio ove slike iz Sjeverne Koreje.

Video snimak pokazuje kako smo otiąli u ruralno područje kako bismo posjetili jednu dječiju bolnicu, sjeverno od Pjong Janga...tu se vidimo kada smo stigli. I onda vidite da bolnica uopće nema operacionu salu. U ovu tzv zgradu uąli smo kroz prozor - vrata nije bilo, bila su zaglavljena.... Potom, vidite uvjete unutra: nema nikakve izolacije, nema grijanja, nema vode, nema struje, nema lijekova, instrumenata, niąta za operacije.

Doktor Vollertsen putuje sada svijetom u nastojanju da skrene paľnju na očajnički poziv sjeverno-korejanaca, i traľeći od vlada i organizacija da im pomognu.

Obični narod - to nisu crveni djavoli, tu su obična ljudska bića, poput vas, poput mene, kaľe doktor Vollertsen.

Medjutim, kaľe on, oni su totalne ľrtve vlastite vlade - vlade Kim Jong Illa, koji koristi hranu kao oruľje protiv vlastitog naroda.

Kim Jong Ill vrąi genocid nad tim narodom- on svjesno i sistematski izgladnjuje vlastiti narod, jer zna kako je takvo oruľje efikasno u njegovu korist, kaľe doktor Vollertsen.

Oni najteľe pogodjeni su, kaľe dr Vollertsen, djeca: U njihovim očima je tuga. Oni se viąe ne smiju, oni viąe ni ne plaču. Ponovno se vraćam na video snimak iz dječje bolnice - u toj bolnici djeca izgledaju kao zatvorenici u nacističkom koncentracionom logoru, u svojim pidľamama na plave i bijele pruge. Zato sam sve to snimio.

Doktor Norbert Vollertsen je čovjek koji ima misiju - odlučan da ispriča priču svijetu o ptanjama Sjeverne Koreje, u nadi da će to moľda nekako, neąto i promijeniti.

XS
SM
MD
LG