Linkovi

Paul Bremer: Raspuątanje dosadaąnjih oruľanih snaga u Iraku - 2003-05-23


Američki civilni administrator u Iraku objavio je raspuątanje dosadaąnjih oruľanih snaga i nekoliko drugih institucija te zemlje - koje su bile okosnica bivąe vlade Saddama Husseina.

U saopątenju izdatom danas u Bagdadu, glavni administrator Paul Bremer je kazao da se ovom mjerom namjerava pokazati iračkom narodu da je Sadamov reľim zbačen i da se nikada neće vratiti.

Gospodin Bremer je takodje najavio da će u skoroj budućnosti biti formirane nove iračke snage. Ovom odlukom ukidaju se i dosadaąnja Ministarstva za odbranu i informisanje, zajedno sa nekoliko drugih organizacija iz domena sigurnosti, uključujući i elitnu Republikansku Gardu.

U medjuvremenu, iz američke vojske saopćavaju da su američki vojnici u Iraku zaplijenili veliku količinu, vjerovatno, zlatnih ąipki iz jednog kamiona u blizini granice sa Sirijom.

Wall Street Journal izvjeątava, pozivajući se, kako navodi, na neutralan izvor koji je u toku sa pregovorima, da je stariji sin Saddama Husseina, Uday, u pregovorima sa Sjedinjenim Drľavama o svojoj predaji. List navodi da Uday ove pregovore obavlja putem posrednika, dok se on sam nalazi skriven u predgradju Bagdada.

XS
SM
MD
LG