Linkovi

Vijeće Sigurnosti je ukinulo 13 godina stare ekonomske snakcije na Irak - 2003-05-22


Vijeće Sigurnosti je ukinulo 13 godina stare ekonomske snakcije na Irak. Rezolucija, iza koje stoje Sjedinjene Drľave, Britanija i ©panjolska, usvojena je 14 naprema 0, s tim ąto Sirija nije prisustvovala glasanju u njena stolica u Vijeću je bila danas prazna.

Rezolucijom se sada daju Washingtonu i Londonu ąiroke ovlasti da vode Irak i njegovu obnovu sve dok se jedna medjunarodno priznata iračka vlada ne ustoliči, ąto će značiti i mogućnost regularne prodaje nafte svijetu.

Generalni tajnik UN-a Kofi Annan kaľe da usvojena rezolucija daje medjunarodnoj zajednici pravnu sonovu za aktivnosti u Iraku. U medjuvremenu je ovdje u Washingtonu, u listu Washignton Post, senator Richard Lugar, objavio komentar u kojem kritizira plan administracije predsjednika Busha za post-ratni Irak, tvrdeći da je neadekvatan.

Administracija i Kongres, piąe senator Lugar, se moraju sučeliti s stvarnom veličinom zadatka koji je pred nama, jer su dani kada je Amerika mogla vojno dobiti bitku i odmah se vratiti kući na slavljeničku paradu - odavno zavreąni. Gospodin Lugar tvrdi da obnova i uspostava demokracije u Iraku moľe trajati i do pet godina i koątati 100 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG