Linkovi

BiH je potrebna zajednička vojska, kažu dva podpredsjednika Republike Srpske - 2003-05-22


Potpredsjednici Republike Srpske, Adil Osmanović i Ivan Tomljenović, izjavili su danas u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima SFOR-a da je Bosni i Hercegovini potrebna zajednička, profesionalna vojska. Adil Osmanović je ujedno izrazio sumnju da pojedinci iz policije Republike Srpske pružaju podršku Radovanu Karadžiću.

Državi Bosni i Hercegovini su potrebni zajednička vojska, Generalšab i civilna komanda kao što je to slučaj u svim zemljama članicama NATO saveza i Partnerstva za mir. Izjavio je ovo danas u Banjaluci nakon sastanka sa komandantom SFOR-a za sektor sjeverozapad, generalom Ben Berijem, potpredsjednik Republike Srpske, Adil Osmanović.

»Ukoliko želimo da Bosna i Hercegovina bude primljena u Partnerstvo za mir sa dvije entitetske vojske to sigurno neće biti moguće.«

I drugi potpredsjednik Republike Srpke, Ivan Tomljenovć se založio za stvaranje profesionalne i zajedničke vojske u Bosni i Hercegovini ali je s tim u vezi posebno naglasio.

»Nisam za to da u vojsku idu regruti, obični građani, i da formiraju zajedničke jedinice u samoj kasarni, dakle, da u jednoj kasarni služe svi jer bi to bilo vrlo teško realizirati i ostvariti.«

Inače, Adil Osmanović je danas uputio i primjedbe na račun policije Republike Srpske, posebno kada je u pitanju hapšenje lica osumnjičenih za ratne zločine.

»Bojim se da unutar Ministarstva unutrašnjih poslova postoje osobe na pojedinim pozicijama koje odrađuju dobar dio posla u pravcu prikrivanja, uspješnog prikrivanja, osumnjičenog za ratne zločine, Radovana Karadžića. Nadam se da aktuelni ministar unutrašnjih poslova, gospodin Zoran Đerić ima dobre namjere da se obračuna sa kriminalom i sa kriminalcima.Koliko će u tom uspjeti,vidjećemo.«

Adil Osmanović je, takođe, naglasio da se u prvih stotinu dana rada aktuelne Vlade moglo govoriti o uhodavanju novog ministra ali da se sada očekuju konkretni rezultati.

XS
SM
MD
LG