Linkovi

San Francisko: Telvizija koja nastoji izbalansirati vijesti sa Srednjeg Istoka - 2003-05-22


Srednji istok, nepostojan, kompliciran, zbunjujući i popriličito izazovan za svjetske medije koji se trude da pojasne situaciju na tom području. Nasilje i diplomacija se ponekad dešavaju u isto vrijeme. Za mnoge Amerikance, razumijevanje Srednjeg istoka je također izazov. Međutim, u saveznoj američkoj državi California osnovan je medij koji nastoji objasniti i obrazovati ljude o događanjima na Srednjem istoku.

U relativno mirnoj ulici u San Francisku smještena su studija nove TV satelitske mreže koja Amerikancima pokušava predočiti izbalansiran pogled na dešavanja na Srednjem istoku.

Mreža ”Mozaik“ emitira 30-ominutni dnevni program putem satelitske TV mreže Worldlink, gdje novinari izvještavaju o dnevnim događanjima iz različitih perspektiva. Vijesti omogućavaju pristup u 15 arapskih i izraelskih kanala koji izražavaju svoja viđenja.

Na primjer, na izraelskoj televiziji palestinske bombaše samoubice nazivaju zločincima - teroristima. Na televiziji Abu Dhabi nazivaju ih mučenicima. Međutim, u emisji Mozaik, emitiraju se obje verzije. Palestinski i izraelski producenti kažu da se u ovoj emisiji Amerikancima nudi potpunija slika događanja na Srednjem istoku i u Iraku, ono što ne mogu naći u drugim emisijama. Worldlink je primio milione dolara donacija, te izvršni direktori kažu da će sav ovaj novac biti namijenjen kako bi Amerikanci vidjeli i čuli izvještaje za koje nemaju priliku nigdje drugo.

XS
SM
MD
LG