Linkovi

B.Paravac: Najvaľnija je odrľiva ekonomija, a za nju nam treba stabilan mir kroz Partnersvo za mir - 2003-05-22


Predsjednik Predsjedniątva BiH Borislav Paravac je zajedno sa predsjednicima Hrvatske Stipom Mesićem i Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem boravio u Salzburgu uoči summita 17 zemalja srednje Evrope posvećenog debati o tome kako će proąirenje Unije uticati na region. Bila je to prilika, kako je u razgovoru sa Emelom Filipović, za Glas Amerike rekao Borislav Paravac i za brojne bilateralne susrete i razgovore o ekonomskoj i drugim oblicima suradnje sa zemljama srednje Evrope.

B.PARAVAC: Danas smo u pauzi imali bilateralni sastanak sa Moldavijom, sa kojom imamo podpisan trgovinski sporazum od prije nekih mjesec dana. Pozvali smo predsjendika Moldavije da posjeti naąu zemlju, kako bi proąirili odnose.

Posebno smo imali trilateralni sastanak sa Hrvatskom i Srbijom i Crnom Gorom. Bilo je predvidjeno da potpiąemo Deklaraciju o nesmetanom povratku izbjeglih i prognanih. Mi smo blizu potpisivanja, neke stavove nismo u potpunosti pribliľili pa smo to jednom izjavom odredili kao trajni zadatak.

Mislim da odnosi Srbije i Crne Gore, Hrvatske i BiH, mislim da ti medjusobni odnosi tri zemlje predastavlja budućnost za sve tri zemlje.

VOA: Na plenarnoj sjednici u Salzburgu govorili ste o započetim reformama u BiH. Kaľite nam viąe o tome.

B.PARAVAC: Mi moramo izvrąiti totalnu reformu naąeg sistema. Prije svega to se odnosi na pravosudje, obrazovanje, policiju, vojsku, poreski i carinski sistem i prihvatiti evropske standarde, jer samo pod tim standardima će nas prihvatiti EU.

Daleko najteľi problem, trenutno, u BiH jeste kako obezbjediti samoodrľivu ekonomiju. Za to nam je potreban mir, a taj mir nam moľe obezbjediti ulazak u Partnerstvo za mir, gdje ulazak očekujemo sredinom sljedeće godine. Hrvatska je već uąla, Srbija i Crna Gora će ući moľda i prije BiH, tako da ćemo imati jednu ąiroku zonu mira gdje će rat biti daleko iza nas i to će stvoriti uslove da se okrenemo unutraąnjim ekonomskim problemima.

XS
SM
MD
LG