Linkovi

PREDSJEDNIK SAD - 2003-05-21


Ustavne duľnosti prvog američkog predsjednika, George Washingtona i danaąnjih predsjednika su uglavnom iste. Medjutim, danas predsjednik SAD ima izuzetno veliku moć i odgovornosti. Na primjer, Ustav predsjednika čini vrhovnim vojnim zapovjednikom. U vrijeme George Washingtona to je značilo poziv 15 hiljada dobrovoljaca, zajahivanje konja I jurią na pobunjenike, ili destilerije whiskeya. Danas je predsjednik na čelu najjače vojske na svijetu, a za potrebe odbrane se odvaja preko 300 milijardi dolara godiąnje.

Uz ostalo, predsjednik, prema Ustavu, ima pravo da uz suglasnost Senata imenuje članove kabineta, odnosno ministre, ili sekretare izvrąnih departmana, kako se to u Americi zove, zatim federalne sudije i joą neke visoke zvaničnike u izvrąnoj vlasti. U vanjskoj politici predsjednik sklapa sporazume, uz savjetovanje i pristanak Senata, susreće se sa ąefovima drugih drľava, prima inostrane zvaničnike i imenuje ambasadore.

Jedna od najvaľnijih duľnosti predsjednika jeste da osigura primjenu zakona.

Predsjednik moľe pomilovati federalne osudjenike, osim u slučaju impeachmenta, ili smanjiti kaznu zatvora, odnosno novčanu kaznu. Predsjednik ima i moć donoąenja zakona.

Mandat predsjednika

Orginalno, Ustav nije specifično odredio koliko četverogodiąnjih mandata predsjednik moľe da sluľi. Prvi američki predsjednik je već sam pruľio primjer kada je nakon dva termina od po četiri godine odbio da se kandidira treći put. Sa druge strane, Franklin D. Roosavelt je tu tradiciju prekinuo kada se kandidirao treći put, 1940 i četvrti put 1944. godine.

Dvadeset drugi amandman

Nakon četiri mandata predsjednika Roosevelta, ąto je bilo bez presedana u američkoj istoriji, porasla je zabrinutost oko prevelike moći izvrąne vlasti i to je vodilo Kongres ka odluci da predloľi, a drľave da ratificiraju Dvadeset drugi amandman, 1951.godine.

Taj ustavni amandman osigurava tradicionalno ograničenje predsjednika na maksimum dva mandata, odnosno 8 godina, dok podpredsjednik moľe maksimalno biti u Bijeloj kući 10 godina kao predsjednik. Niame, u slučaju da podpredsjednik preuzme duľnost predsjednika i vrąi je dvije godine ili manje, ustavni amandman dozvoljava da sluľi joą dva mandata po četiri godine.

XS
SM
MD
LG