Linkovi

PLATA I POVLASTICE - 2003-05-21


Ustav nije specifično odredio iznos plate, ili nadoknade za rad predsjednika, nego je to ostavio Kongresu da odredi. Od 1969 predsjednik je primao 200 hiljada dolara godiąnje plate na koju plaća porez i dodatnih 50 hiljada dolara na troąkove u vezi sa predsjedničkim duľnostima. Predsjednik ima na raspolaganju i dodatnih 100 hiljada dolara godiąnje za troąkove putovanja.

Kongres ne moľe mijenjati plaću ili dodatne troąkove za predsjednika tokom njegovog mandata. 2001.godine Kongres je povećao platu predsjednika na 400 hiljada dolara godiąnje. Na tu platu predsjednik plaća porez.

Druge privilegije proizilaze iz sigurnosnih razloga, kao Tajna sluľba, Air Force One, helikopteri, automobili.

Predsjednik ima besplatno zdravstveno osiguranje, ľivi u Bijeloj kući sa 132 sobe, bazenom za plivanje, kuglanom, privatnom kino salom, i tenis igraliątem. Osoblje Bijele kuće kuha i čisti za predsjednika i njegovu porodicu i sve troąkove odrľavanja Bijele kuće plaća vlada. Medjutim, sve troąkove privatne zabave i večere koje nisu direktno u vezi sa poslovima vlade, plaća predsjednik iz svog dľepa.

Nakon isteka mandata, predsjednik do kraja ľivota prima plaću od 148 hiljada i 400 dolara.

Američki predsjednici po isteku mandata imaju pravo na ured, besplatne poątanske usluge i do 96.000 dolara godiąnje za uredske troąkove. Kada predsjednik umre, njegova supruga prima penziju od 20.000 dolara godiąnje.

Ko moľe biti predsjednik

Član dva, Odjeljak prvi Ustava SAD definirao je formalne uvjete za predsjednika. Prema tim odredbama predsjednik mora biti rodjen u SAD, mora imati najmanje 35 godina i prije preuzimanja ureda mora biti najmanje 14 godina u Sjedinjenim Drľavama.

XS
SM
MD
LG