Linkovi

Obrenoviă: Svi su znali da je naredba - poubijati ih! - 2003-05-21


Danas je, na osnovu sporazuma sa Tuţiteljstvom, Dragan Obrenoviă, optuţen za učeđăe u srebreničkom masakru pred hađkim sudijama izjavio da priznaje krivnju za počinjene zločine. Bivđi nacelnik đtaba Zvornicke brigade VRS izjasnio se krivim za progon koji se kvalificira kao zlocin protiv čovjecnosti -ubistvo preko 7.000 Bođnjaka, okrutno postupanje i premlacivanje zatočenika u području Zvornika, teroriziranje bođnjackog stanovniđtva iz Srebrenice i Potočara; te uniđtavanje lične imovine zatočenika.

"Saznavđi za plan da se pobiju zarobljenici, ja kao vrđilac duţnosti komandanta, preuzeo sam odgovornost za taj plan i podrţao njegovo izvrđenje", kaţe Obrenoviă u Izjavi o krivnji. Njegovo priznaje se temelji na juče objavljenom sporazumu s optuţbom, kojim se predvidja da ăe Obrenovic tuţiteljima dati istinite i potpune informacije o srebrenickim dogadjajima, te da ce svjedociti za optuţbu na procesu dvojicisuoptuţenih.

Zauzvrat, tuţitelji ăe odbaciti preostale tacke optuţnice, ukljucujużi suucesniđtvo u genocidu. S tim u vezi, tuzitelji za Obrenovica predlazu kaznu u rasponu od 15 do 20 godina zatvora, dok se odbrana jos nije izjasnila o optimalnoj kazni za svoga branjenika.

U svome priznanju optuzeni, pored ostalog, opisuje kako je 13. jula 1995. saznao za dolazak zarobljenika iz srebrenicke enklave na podrucje Zvornika, te da mu je nacelnik za bezbjednost, Drago Nikolic rekao da "naredjenje glasi" da se zarobljenici streljaju: "Nikolic mi je rekao da je komanda vec upoznata s tim naredjenjem, da je ono dođlo od Mladica i da svi znaju za tu naredbu."

Obrenovic navodi da je jednom prilikom, augusta 1995. pitao generala Radislava Krstica zađto je pobijeno toliko obicnih ljudi: "General Krstic me pitao gdje sam bio. Rekao sam da sam bio na terenu, kako mi je naredjeno. Krstic me prekinuo i rekao da o tome viđe nema price", prisjecha se optuzeni Obrenovic.

Radislav Krstic je na prvom srebrenickom procesu proglasen krivim za genocid i osudjen na 46 godina zatvora. Na drugom srebrenickom sudjenju koje je pocelo prođle sedmice, na optuţenickoj su klupi ostali Vidoje Blagojevic, bivđi komandant Bratunacke brigade, i Dragan Jokiă, nacelnik inţenjerije Zvornicke brigade. U medjuvremenu je krivnju priznao Obrenovic i, dvije sedmice ranije, Momir Nikolic, nekadasnji oficir za bezbjednost Bratunacke brigade vojske bosanskih Srba.

XS
SM
MD
LG