Linkovi

Al-Qaida planira dodatne napade - 2003-05-21


Mjere sigurnosti se pojačavaju u zemljama ąirom svijeta, zbog prijetnji od mogućih dodatnih terorističkih napada. Do ovakvog razvoja događaja dolazi nakon danaąnjeg zatvaranja nekih od zapadnih ambasada u Saudijskoj Arabiji, nedavnog napada u Turskoj, te dok traje istraga smrtonosnih terorističkih napada u Maroku i Saudijskoj Arabiji. Najnoviji bombaąki napad se dogodio u kafeu u Ankari, u jednom od najprometnijih dijelova grada. Turska policija navodi da je ľena, napadač samoubica, poginula, i da je joą jedna osoba povrijeđena. Nitko nije preuzeo neposrednu odgovornost. U proąlosti, turske ekstremno ljevičarske grupe i separatistički kurdski pobunjenici su izvodili samoubilačke napade na civilne mete. Napad u Turskoj je najnoviji u nizu terorističkih napada koji su ostavili tragove smrti i uniątenja u Saudijskoj Arabiji i Maroku. Do sada je 75 osoba poginulo, a na stotine je povrijeđeno u tim napadima. U Casablanci, marokanske vlasti su okruľile najmanje 30 osumnjičenih u vezi sa serijom napada. Policija navodi da ispituje dvije osobe u vezi s napadom od petka. Zvaničnici obavjeątajne sluľbe su za televizijsku mreľu ABC rekli da je veliki broj napadača, Marokanaca, treniran u kampovima al-Qaide u Afganistanu. Marokanski ministar vanjskih poslova:

Ne znamo tačno ko stoji iza toga, ali sličnost napada, priroda terorističkih činova nas navodi na zaključak da iza toga stoji strana ruka, rekao je Mohammed Benaissa.

Iako al-Qaida nije direktno povezana s napadima u Maroku, američka obavjeątajna agencija vjeruje da njeno liderstvo, uključujući i novog vojnog zapovjednika, radi u Iranu. Analitičar za pitanje borbe protiv terorizma, Richard Clarke kaľe da al-Qaida najvjerovatnije planira dodatne napade. U Rijadu, istraľitelji pregledaju forenzičke dokaze iz proąlonedjeljnih napada kada su teroristi aktivirali automobile bombe u nekoliko stambenih dijelova u kojima većinom ľive stranci. Saudijska vlada okrivljuje al-Qaidu. Saudijski ambasador u Sjedinjenim Drľavama, princ Bandar bin Sultan kaľe da strahuje da bi moglo doći do joą jednog velikog terorističkog napada bilo u njegovoj zemlji ili unutar Sjedinjenih Drľava. Dok je u Sjeidnjenim Drľavama jučer nivo pripravnosti podignut, FBI upozorava agencije za sprovođenja zakona da budu na oprezu zbog mogućeg napada. Kongresmen Porter Goss se nalazi na čelu odbora za obavjeątajna pitanja:

Statističke mogućnosti su da će na nas udariti ovdje u zemlji i to je jednostavno činjenica koju ne bi trebali ublaľavati, rekao je kongresmen Goss.

Usprkos najnovijim zabrinutostima zbog terorizma u Sjedinjenim Drľavama, ąef ministarstva za unutraąnju sigurnost Tom Ridge je rekao predstavnicima u Kongresu da je zemlja sigurnija sada nego je bila prije 20 mjeseci. On je ipak dodao da agencije za sprovođenje zakona moraju i dalje biti na oprezu zbog stalnih prijetnji od terorizma.

XS
SM
MD
LG