Linkovi

Brisel: Unifikacije Evrope trazi i zemlje Balkana; medjutim, ulazak nije jednostavan - 2003-05-21


"Svi se slažemo da je unifikacija Europe završena tek ulaskom zemalja zapadnog Balkana u Europsku Uniju", rijecci su cclana Europske komisije, zaduzzenog za medjunarodne odnose, Crisa Pattena, kojima je danas popratio objavljivanje Komisijinog dokumenta za regiju.

Patten smatra da je glavni kvalitet novog pristupa unošenje elemenata procesa proširenja u strategiju za Jugoistocnu Europu. Problem ce predstavljati novac, svjestan je i europski komesar, uz nadu da ce države – clanice EU najozbiljnie razmotriti sugestije Komisije za dodatnih 200 miliouna eura za CARDS program u iduce tri godine, te grcki prijedlog iznalaženja još 300 miliona eura iz proracunskih viškova.

Ovom prilikom Patten nije mogao izbjeci pitanje potpisivanja sporazuma o izuzecu Amerikanaca od jurisidikcije Medunarodnog kriviccnog suda uz komentar kako se «radi o odlukama suverenih zemalja».

Medjutim, i on podsjeca na preporuke Unije o podržavanju Suda i istovremeno o izbjegavanju ulaska u svaki aranžman koji bi na bilo koji nacin umanjio ugled ove medunarodne pravne institucije.

U Sarajevu, istodobno , predstavljajući novu strategiju EU prema zemljama zapadnog Balkana, Michael Humphreys,voditelj delegacije Evropske komisije u BiH,je istakao da sadašnji okvir odnosa sa regijom ostaje temeljac politike prema zemljama zapadnog Balkana.No,nova dimenzija se otvara kroz dodavanje elemenata koji su se pokazali uspješnim u odnosima sa zemljama koje bi članice EU trebale postati iduće godine.

Novi elementi evropske komisije prema zemljama regije,podrazumijevaju jačanje podrške u izgradnji institucija vlasti,konomski razvoj,vladavinu zakona,jačanje regionalne suradnje,borbu protiv kriminala i korupcije,i mogućnost učešća zemalja regije u različitim programima EU.

Ovim prijedlogom pokazujemo da su vrata EU otvorena za zemlje Zapadnog Balkana.Međutim,iako su otvorena,ta vrata nije lako proći,zaključio je ambasador Humphreys.

Govoreći o mogućim reakcijama EU,na potpisivanje bilateralnog sporazuma izmedju BiH i SAD o neizručenju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu,G Humphreys je rekao da EU čeka odluku Parlamenta BiH o ratificiranju pomenutog sprorazuma.

Istakao je da se BIH našla pred teškom odlukom,i da iako je,kako je rekao,uložila mnogo pregovaračkog truda,nije ispunila sve smjernice EU.

No,g Hamphreys je rekao da uloga EU nije da prisiljava BiH,na odredjene postupke,i da BIH sama mora odlučiti kojim će putem ići. Ako se odluči za evropske integracije,to mora pokazati i konkretnim akcijama a ne samo riječima.

Još jednom je podsjetio da niti jedna od zemalja članica EU ili zemalja koje će iduće godine postati članicama ove asocijacije,nije potpisala ovaj sporazum sa SAD.

XS
SM
MD
LG