Linkovi

NATO: Poljskoj stiľe logistička podrąka - 2003-05-21


Rat u Iraku je oątro podijelio savez od 19 članica, iako zemlje članice ľele popraviti naruąene odnose i prema očekivanjima će odgovoriti na poziv Poljske za logističkom podrąkom. Washington je Poljskoj ponudio vođstvo nad multinacionalnim snagama od 7 hiljada pripadnika kako bi se odrľavao mir u dijelu Iraka, između Bagdada i Basre, kako bi je nagradili za pruľanje podrąke kampanji kojom je zbačen Saddam Hussein. Generalni sekretar George Robertson je tom prilikom rekao:

Ono o čemu smo se danas dogovorili je prvi korak u procesu. Pored toga se treba donijeti odluka o konceptu operacija, a nakon toga i sporazum o operativnom planu. Vijeće je danas jednoglasno donijelo vaľan i doista kritičan korak. Mi ne govorimo o prisustvu NATO saveza u Iraku, već jednostavno i isključivo o pomoći NATO-a za Poljsku, koja namjerava biti u Iraku i ispuniti ulogu u stabilizacijskim snagama, rekao je George Robertson.

Poljska namjerava u četvrtak ili petak u Varąavi odrľati konferenciju na kojoj će biti prisutni viąi vojni predstavnici, koji namjeravaju predstaviti sastav svojih stabilizacijskih snaga za srediąnji i juľni dio Irak.

XS
SM
MD
LG