Linkovi

Paul Bremer prisustvovao ceremoniji ponovnog otvaranja zatvora u Bagdadu - 2003-05-21


Američki administrator za Irak, Paul Bremer, je prisustvovao ceremoniji ponovnog otvaranja renoviranog zatvora u Bagdadu za kojeg je rekao da će pomoći olakąanju sigurnosnih problema u gradu, i uspostavi reda i zakona. On je također rekao da će se iračka nacionalna konferencija za izbor prelazne vlade najvjerovatnije odrľati u julu, viąe od mjesec dana kasnije nego je prvobitno planirano.

Ovo je prvo od nekoliko mjesta gdje moľemo dovoditi kriminalce koje uhapsimo u Bagdadu u naporima uspostave reda i mira, rekao je gospodin Bremer.

Trenutno se pljačkaąi, koji lutaju gradom nakon pada Sadama Huseina, drľe 21 dan u pritvornom centru na glavnom bagdadskom aerodromu i nakon toga se puątaju. Paul Bremer je također rekao da će se iračka nacionalna konferencija navjerovatnije odrľati sredinom jula, naglasivąi da američki zvaničnici ľele u nju uključiti političke i grupe od interesa iz čitavog spektra iračkog druątva.

©irimo spektar ljudi s kojima razgovaramo i vjerujemo da iračka vlada mora predstavljati Iračane iz svih dijelova zemlje, iz svih geografskih regiona--sunite, ąiite, krąćane, turkmene, muąkarce i ľene, rekao je gospodin Bremer. On je dodao da će koalicione snage ostati u Iraku samo onoliko koliko su potrebne, i ni dan duľe od toga.

XS
SM
MD
LG