Linkovi

Del Ponte: Spremna sam ga lično pokupiti ako treba - 2003-05-20


Glavna tuľiteljica Haąkoga tribunala kazala je danas u Sarajevu viąe puta kako je krajnje vrijeme da se Radovan Karadľić dobrovoljno preda i da ga ona očekuje u Hagu. No, u znak dobre volje dodala je i kako ga je spremna pokupiti tamo gdje se nalazi.

Gospodja Del Ponte kazala je i kako najtraľeniji ratni zločinac nema viąe vremena da se krije, jer će doći do neminovnog hapąenja. Ona je istaknula i kako je vaľno za Karadľića da se dobrovoljno preda, da se brani i da se odbrani na sudjenju u Hagu. Karla del Ponte najavila je da će sa vlastima Republike Srpske razgovarati o hapąenju bivąeg vodje bosanskih Srba jer je to pitanje vazno za razvoj demokratije i pomirenje u BiH.

"Ocijenili smo da je potrebno da sve institucije BiH jasno daju do znanja da se politička situacija u ovoj zemlji ne moľe popraviti dok je Karadľić na slobodi", rekao je nakon susreta predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić.

Prema njegovim riječima, činjenica da Karadľjić joą nije uhapąen opterećuje političku situaciju u BiH.

Sa članovima drľavnoga Predsjedniątva i Vijeća ministara glavna je haąka tuľiteljica razgovarala i o odnosima Bosne i Hercegovine i Medjunarodnog suda za ratne zločine, konkretnije o uredima za vezu sa Tribunalom.

Definirano je da će Haąki tribunal do kraja iduće godine okončati istraľne postupke i nakon toga predmete Tribunala mora preuzeti specijalni odjel pri Sudu BiH.

Dosadaąnja suradnja ocijenjena je zadovoljavajućom, iako, istaknuto je postoji joą odredeni broj nerijeąenih slučajeva. Kako je novinarima pojasnio clan bh. Predsjedniątva Dragan Čović do ljeta sljedeće godine domaće bi sudstvo trebalo preuzeti neke procese od Tribunala.

XS
SM
MD
LG