Linkovi

Srbijanski premijer: Ako je Mladić u Srbiji, uhvatićemo ga i predati - 2003-05-20


U svojoj prvoj posjeti Bruxellesu, premijer Srbije, Zoran ®ivković se, pored ostalih medjunarodnih zvaničnika, susreo i sa generalnim sekretarom NATO, George Robertsonom. Nakon susreta, Robertson je izjavio:"Premijer je danas jasno rekao: ako je Mladić na teritoriji Srbije, on će biti uhapąen i trasferiran u Hag. Njegovo hapąenje je jedan od ključnih uvjeta za priključenje Srbije i Crne Gore Partnerstvu za mir".

Prvi posjet premijeran ®ivokovića sjediątu Alijanse je u najvećem dijeluprotekao u razmatranju prespektiva Srbije i Crne Gore da se priključi ąirokom sigurnosnom programu Partnerstva, van kojeg su, od ąirokog kruga euro-azijskih zemalja, joą samo Srbija i Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

"Mi ćemo učiniti sve da do kraja godine nema prepreka za naąe uključivanje u Partnerstvo za mir", ustvrdio je premijer Srbije, Zoran ®ivković, uz primjedbu da su uvjeti za prijem u članstvo takvi da mogu biti ispunjeni:" Ja sam siguran da će sud u Hagu pre kraja godine reći da je Srbija ispunila sve svoje obaveze prema tom sudu", uvjeren je premijer ®ivković, nadajući se da će prijem u Partnerstvo biti korak ka euro-atlantskim integracijama.

Da li postići punu suradnju sa Hagom, znači isporučiti Sudu sve koje on traľi ili, moľda, tek uvjeriti Tribunal da se oni ne nalaze na teritoriji Srbije, pitanje je na koje premijer odgovara:" Do kraja godine ćemo zavrąiti saradnju sa Hagom time ąto ćemo izručiti one koji se nalaze na naąoj teritoriji, a Hag ih potraľuje, ili ćemo nekima od njih suditi po predmetima koje će nam Hag ustupiti, ili će biti jasno da oni nisu na naąoj teritoriji".

Komentirajući ovo, generalni sekretar je, nakon press konferecije podsjetio da postoje nepobitni dokazi da je Ratko Mladić bio pod zaątitom "prijaąnjih vojnih struktura" u Srbiji. On je, pored toga, izrazio uvjerenje da će sadaąnja vlada Srbije, na čelu sa premijerom ®ivkovićem, ispoątovati dato obećanje, a garancije za to nalazi u činjenici da je, nakon ubistva premijera Zorana Djindjića, Beograd iskazao odlućnost da uspostavi vladavinu zakona te nastavi konstruktivan dijalog sa Zapadom.

Na kraju, reagirajući na tvrdnje koje su se pojavile u bosanskohercegovačkoj ątampi o "tajnim pregovorima" Beograda i Sarajeva, u kojima Beograd traľi od Bosne odustajanje od tuľbe pred Medjunarodnim sudom pravde, a zauzvrat nudi pomoć pri razgradnji Republike Srpske, premijer Srbije, Zoran ®ivković odgovara:" Ukoliko tajnim razgovorima moľemo nazvati neąto ąto ne postoji, ąto je samo po sebi besmisleno, onda to jesu takvi razgovori. Jasno i glasno: nikakvi razgovori na te teme niti su vodjeni, niti se vode, niti razumni ljudi mogu da ih vode".

XS
SM
MD
LG