Linkovi

Zoran ®ivković: Da je Mladić u Srbiji odma bi bio uhapąen i izručen tribunalu - 2003-05-19


Na izričitu tvrdnju glavne tuľiteljice Carle del Ponte da haąki optuľenik Ratko Mladić jest u Srbiji, srbijanski premijer Zoran ®ivković kaľe da on nema novih podataka o eventualnom boravku Mladića u Srbiji.

Rekla bi da počinje nova era u saradnji Srbije i Crne Gore sa Haąkim tribunalom izjavila je danas glavni tuľilac Carla del Ponte na kraju poludnevne posjete Beogradu okončane susretom s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozorom Marovićem.

U prilog tome ide jasna Marovićeva poruka da ta saradnja viąe nema nikakvih političkih ograničenja a predstavlja temelj evropske orijentacije upravo u budućnosti zemlji svih njenih stanovnika.

Prije toga gospodja del Ponte je razgovarala sa ministrom Srbije i Crne Gore za inostrane poslove Goranom Svilanovićem, odnosno za odbranu Borisom Tadićem.

Posjeta je počela sa sastankom Carle del Ponte s premijerom Srbije Zoranom ®ivkovićem, predsjednicom skupątine Nataąom Mićić, kojem su prisustvovali joą i ministri pravde Vladan Batić i glavni republički tuľioc Đorđe Ostojić.

Poslje njega gospodja del Ponte je najavila mogućnost da pravosudju Srbije budu ustupljeni neki procesi na kojima već radi njeno tuľilaątvo.

Podvrdjujući da je bilo riječi o Ratku Mladiću premijer Zivković je bio izričit:

Da je Mladić u Srbiji odma bi bio uhapąen i izručen tribunalu. Joą je dodao da nema nikakvih novih podataka o Mladićevom prebivaliątu u Srbiji. Ovo je rečeno u prisustvu gospodje del Ponte i ona nije reagovala iako je to bio javni demant njenih tvrdnji, izrečenih tokom proąlonedeljnih boravaka u New Yorku i Washingtonu, da raspolaľe pouzdanim informacijama da se Mladić nalazi u Srbiji.

Haąko tuľilaątvo je od vlasti u Beograda zatraľilo hitnu predaju 155 dokumenata iz vojne arhive čije kopije posjeduje ali ne i orginale. Ti dokumenti su vaľni za sudjenje bivąem predsjedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloąeviću.

Carla del Ponte sutra u Sarajevu treba da razgovara sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG