Linkovi

EU: Nemamo ništa protiv, ali... - 2003-05-19


Europska Unija smatra da sporazum koji je Bosna i Hercegovina potpisala sa Amerikom o neizručenju američkih državljana Medjunarodnom kaznenom sudu/ ICC, nije u skladu sa direktivama koje je proslog septembra Unija usvojila kao zajednički stav, poručili su zvaničnici Vijeća ministara, tokom zasjedanja šefova diplomatija Unije u Bruxellesu.

Kako je pojasnjeno, Europska unija nema ništa protiv samog potpisivanja sporazuma, ali ima protiv teksta, koji, tvrdi se, nije u skladu sa zajedničkim stavom zemalja Unije. Tokom minstarskog skupa je jedan od visokih europskih zvaničnika, želeći ostati anoniman, naglasio da “oni shvataju tešku situaciju u kojoj se nalaze vlade zemalja-regiona, ali očekuju od njih da u potpunosti ispoštuju europske standarde, žele li se približiti, i jednog dana ući u Europsku uniju”.

Medjutim, za sada se ne predvidjaju sankcije Bosni i Hercegovini zbog potpisivanja sporazuma sa Amerikom, ali se, kao što je to bio slučaj par sedmica ranije sa Albanijom, savjetuje bosanskohercegovačkom parlamentu da ne ratifikuje ovaj sporazum.

XS
SM
MD
LG