Linkovi

Nezavisni sindikat Sokola optužuje Dragana Čovića, i druge bivše direktore - 2003-05-16


Predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u mostarskom reduzeću «Soko», nekadašnjem industrijskom gigantu bivše Jugoslavije, danas su u Mostaru izjavili da je ova firma privatizovana nelegalno, optuživši bivše direktore preduzeća, među kojima je i sadašnji član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, za pljačku firme.

Predstavnici Sindikata saopštili su danas kako su radnici već mjesecima na ulici, bez plata, radnog staža i da već duže vrijeme bezuspješno kucaju na vata institucija, pokušavajući da ukažu na, kako kažu, veliku prevaru i pljačku državne imovine prilikom privatizacije preduzeća «Soko». Sindikat za ovakvo stanje smatra odgovornoim i bivše direktore preduzeća, a među njima je i sadašnji član Predsjedništva BiH, Dragan Čović. Evo šta je danas na pres-konferenciji uz ostalo izjavio sindikalni predstavnik, Zdravko Ćorić:

”Kad je naš gospodin Predsjednik obilazio privredne organizacije sa Predsjedništvom, došli su u Mostar, obišli su zapadnu Hercegovinu i Aluminijski kombinat. Svak se zapitao zašto nije došao u Soko da obiđe ono šta je učinio. I da pokaže svoje djelo, s kakvim je namjerama došao u Predsjedništvo.»

U pisanoj izjavi, koja je također podijeljena novinarima na pres-konferenciji, navodi se da su bivši direktori «Sokola», kao nagradu za pljačku i enormno bogaćenje dobili nove funkcije u državnim institucijama, od opštinskog do najvišeg državnog nivoa. Evo šta je također rekao zamjenik predsjednika Sindikata «Sokola», Milenko Pehar:

«Privatizacija je izgleda danas vruć kesten ovdje u ovoj državi. O privatizaciji i stav o njoj zašto ne zauzmu dvije nacionalne stranke, HDZ i SDA, zašto HDZ ne traži reviziju privatizacije «Sokola»?»

Sindikalci «Sokola» krivcem smatraju i kantonalnu agenciju za privatizaciju. Također tvrde da je veliki broj stanova, kojima je firma raspolagala, nelegalno rasprodat ili podijeljen rodbini, prijateljima ili sekretaricama.

Tvrde da za sve optužbe imaju dokumentovane dokaze, da su se obraćali domaćim i stranim institucijama, ali da uglavnom nisu dobili nikakav odgovor.

XS
SM
MD
LG