Linkovi

D.Čović i D.Čavić: Potpisivanje sporazuma o izuzimanju amerikanaca je prihvatljivo - 2003-05-16


Član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dragan Čović i predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić danas su u Banjaluci saopštili da je prihvatljivo potpisivanje sporazuma sa Sjedinjenim Državama o izuzimanju američkih građana od jurisdikcije Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. Pored toga, danas je saopšteno da će papina posjeta, Banjaluci koštati oko 5 miliona konvertibilnih maraka.

Konačna verzija sporazuma između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Država, o izuzimanju američkih građana od jurizdikcije Međunarodnog krivičnog suda u Hagu je usaglašena, prihvatljiva je državnom predsjedništvu i veoma je blizu stajališta Evropske Unije. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, nakon sastanka sa čelnicima Republike Srpske, član predsjedništva Boasne i Hercegovine, Dragan Čović.

»Prije svega, naše opredjeljenje je da američke snage ostanu ovdje, to je prva posljedica. Druga posljedica je da Bosna i Hercegovina i njeni građani imaju potporu Sjedinjenih Država. I treća posljedica može biti dodatni pritisak Evropske Unije zbog potpisivanja ovakvog sporazuma i mogućeg odstupanja od platforme koju je Evropska Unija uradila. Ja osobno mislim, bar prema onome što sam uspio ovako telefonski iskonsultirati, kada se radi o neusaglašenosti članka 1, jer je on u biti u tom svemu sporan, sve drugo je jedna pravna forma, ja vjerujem da je veoma blizu platforme koju je postavila Evropska Unija.«

Predsjednik Republike Srpske,Dragan Čavić je tim povodom saopštio da vjeruje u mudrost odluke Predsjedništva i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

»Mislim da je u ovom trenutku, u kom se nalazi Bosna i Hercegovina i njeni konstitutivni narodi, pa i entiteti, da je u svakom slučaju dobro da gaji dobre odnose i afirmiše odnose sa administracijom Sjedinjenih Država. Na kraju krajeva, ne treba da se zavaravamo. Pa, u samom Daytonskom, mirovnom, sporazumu,u njegova dva vojna aneksa 1a i 1b je tačno precizirano daleko više oslobađajućeg statusa za građane, ne samo SAD, nego i svih međunarodnih predstavnika u Bosni i Hercegovini nego što će biti sadržano u samom ovom sporazumu koga treba danas da potpišemo.«

Inače, osnovna tema današnjih razgovora je bila najavljeni dolazak svetog oca Pape u Banjaluku. Tim povodom, Dragan Čović je saopštio da bi pripreme za doček trebale biti završene do 7.juna te da će ovaj obimni posao, koštati Bosnu i Hercegovinu oko pet miliona konvertibilnih maraka.

»Biće finansiran na način da će milion i 700.000 maraka, preliminarno, ići iz BH proračuna, milion i 650.000 iz proračuna Republike Srpske i milion 650.000 iz proračuna Federacije. Prva sredstva na podračunu trebaju biti do kraja iduće sedmice, u iznosu od tri miliona maraka.«

Dodajmo da se 22.juna, prilikom papine posjete Banjaluci, u ovaj grad očekuje dolazak oko stotinu hiljada ljudi a već duže vremena svi hotelski i drugi smještajni kapaciteti, u ovoj regiji su rasprodati.

XS
SM
MD
LG