Linkovi

S.Tihić o bilaterlanom sporazumu sa SAD - 2003-05-16


Član Predsjedniątva BiH Sulejman Tihić za Glas Amerike bjaąnjava detalje sporazuma i njegov značaj za BiH.

S.TIHIĆ: Prema tekstu sporazuma izuzeće se odnosi na osobe iz SAD, a to su svi drľavljani SAD i svo sadaąnje i bivąe vojno osoblje.

VOA: Koliko ste imali teąkoća prilikom usaglaąavanja ovog Sporazuma?

TIHIĆ: Mi smo postigli politički koncenzus oko toga, jer smatramo da bi u BiH sve bilo gore i teľe i u vrijeme agresije i poslije i u budućnosti bez SAD. SAD su uvijek bile opredjeljene za BiH, za jačanje centralnih institucija, za gonjenje ratnih zločinaca, i njihov stav je tu bio explicitan. Uloga SAD, poslije podpisivanja Daytonskog sporazuma je bila nezamjenjiva.

Oni su bili ta pokretačka snaga procesima integracije BiH, i uopće svim ovim pozitivnim procesima. Tako, da povlačanje SAD, da mi nismo podpisali ovaj sporazum, to bi se jako, jako loąe odrazilo na stanje u BiH. Mi nismo smjeli sebi dozvoliti jedan takav luksuz. Uostalom i sam zamjenik ministra odbrane, Wolfowitz je rekao da SAD ostaju, da su u BiH doąle zajedno sa ostalim saveznicima i da će zajedno otići. To je nama jedna garancija da će pozitivni procesi koji se vode u BiH biti nastavljeni u tom pravcu.

XS
SM
MD
LG