Linkovi

Schmitt: Balkanske zemlje znaju ąta im je vaľnije - 2003-05-16


Da prokomentira danaąnje parafiranje Sporazuma o izuzeću američkih gradjana iz jurisdikcije Medjunarodnog Krivičnog Suda, zamolili smo Gary-ja Schmitta, izvrąnog direktora analitičke grupe Projekat za novo američko stoljeće, kojoj su specijalnost pitanja nacionalne sigurnosti i vanjske politike Sjedinjenih Drľava:

SCHMITT: Ključna stvar koja se mora imati na umu jest da Sjedinjene drľave nisu protivne svakom medjunarodnom sudu - one su medjutimp rotivne ovom sudu, jer Washington smatra da je ovakav oblik medjunarodne krivične pravde u stvari jedna ni od koga kontrolirana moć. Sjedinjene Drľave imaju puno sfera odgovornosti ąirom svijeta , ąto nije slučaj s drugim drľavama, i stoga, nekontrolirana globalna pravosudna sila moľe istinski izazvati mnogo problema zemljama kojima Sjedinjene Drľave pomoľu, kao i samim Sjedinjenim drľavama.

VOA: Na pitanje kakav bi njegov savjet bio zemljama tzv nove Evrope , koje se nalaze pod velikim pritiskom odredjenih zemalja Evropske Unije da ne potpiąu sporazum sa Washingtonom, gospodin Schmitt kaľe:

SCHMITT: Prvo ąto bih savjetovao jest da svaka zemlja mora odlučiti o tome ąta su njeni prioriteti.Po mom miąljenju prvo i najvaľnije za zemlje istočne i juľne Evrope jest njihova osnovna sigurnost. Otvoreno govoreći, ta sigurnost, pogotovo u područjima poput Balkana, postoji samo uz konstantnu vojnu pomoć Sjedinjenih Drľava. Dakle, svaka drľava treba sebi otvoreno priznati ąta joj je najvaľnije. Pored toga, mislim da jednom kada se bilateralni sporazumi s Washigntonom potpiąu, zemlje Evropske Unije će to pitanje staviti ad acta, i mislim da će se tada vidjeti da su prijetnje u stvari prazne. To ne znači da zemlje, poput Bosne i Hercegoivne, u ovom trenutku nisu u nezgodnom poloľaju, ali moja je poruka: kada poptpiąu, ova će se stvar vrlo brzo zaboraviti kao problem.

Ne zaboravite , zaključuje Gari Schmitt iz analitičke grupe Projekat za novo američko stoljeće, evropske drľave nisu bile u stanju reagirati brzo i efikasno kako bi se na Balkanu zaustavilo klanje i formirala osnova za obnovu; Sjedinjene Drľave su to učinile.Vjerujem da zemlje na Balkanu, pogotovo Bosna i Hercegovina, znaju da njihova fundamentalna sigurnost leľu u zaątiti od strane Sjedinejnih drľava i NATO saveza, a ne u kontekstu Evropske Unije u kojem nema dovoljno pravog liderstva da se nosi s tako teąkim problemima kao ąto je bio rat na Balkanu.

XS
SM
MD
LG