Linkovi

Nova novčanica od 20 dolara - 2003-05-15


Početkom ove sedmice javnosti je predstavljena nova novčanica od dvadeset dolara za koju stručnjaci kažu da će je teže biti krivitvoriti. Piše novinarke Glasa Amerike Betty van Ettan.

Zvaničnici je nazivaju ”Nova boja novca“. Radi se o novoj novčanici od 20 američkih dolara koja će biti težak zadatak za eventualne krivotvoritelje novca. U Birou za štampanje novca u Washingtonu, vladini zvaničnici su u utorak predstavili novu papirnatu novčanicu. Najupečatljivije nove osobine novčanice su boje: zelena, roza i plava.

Thomas Ferguson, direktor štamparije novca američke vlade, kaže: Američka valuta predstavlja sigurnost i integritet širom svijeta. Dizajn koji je predsatvljen će nam pomoći u tom smislu.

Novi dizajn uključuje mjere sigurnosti koje je imala i stara novčanica, vodeni žig i sigurnosnu nit, a novo je i to što se u uglu novčanice boja mijenja na broju dvadeset, i naziv novčanice je vidljiviji.

Rosario Marin, djelatnik Ministarstva finansija kaže da boja novčanice direktono spriječava sve veću opasnost od digitalnog krivotvorenja. Alan Greenspan, predsjedavajući Federalnih rezervi objašnjava kako će nova novčanica uskoro zamijeniti staru: S obzirom da je prosječna cirkulacija novčanice od 20 dolara dvije godine, očekujemo da će u sljedećih nekoliko godina veća količina ovih novčanica ući u prometu.

Prve, nova novčanice od 20 dolara bit će puštene u promet u oktobru mjesecu. Sjedinjene Države rade i na novom izgledu novčanica od 50 i 100 dolara.

XS
SM
MD
LG