Linkovi

Obnavljanje ćilibarske sobe za 300-tu godiąnjicu Sant Petersburga - 2003-05-15


Renovinaru legendarnu rusku Ćilibarsku sobu trebaju 31. maja za javnost otvoriti ruski predsjendik Vladimir Putin i njemački kancelar Gerhard Schroeder. Time će biti označena 300 -ta godiąnjica Sant Petersburga.

Originalna konstrukcija sobe zamiąljena je i provedena u stvarnost za vrijeme pruskog kralja Frederica Prvog kada je on proąao kroz ćilibarom bogato područje Kaliningrada. Soba je sagrađena, a kralj je u naredne dvije godine - ąto je bio i kraj njegovog ľivota, najviąe volio provoditi sate u toj sobi igrajući se igara s kockicama.

Sobu je naslijedio njegov sin koji ju je na poklon dao Petru Velikom 1716 godine. Trideset godina kasnije soba je premjeątena u Katarininu Palaču u Sent Petersburgu gdje je produľena smjeątanjem ogledala između panela, ąto je malenu prostoriju pretvorilo u grandioznu salu u kojoj su Katarina i Petar Veliki igrali karte.

Tokom Drugog svjetskog rata ruske vlasti su odlučile da bi bilo isuviąe riskantno sklanjati ćilibarske panele jer bi mogli biti oątećeni. Međutim, njih su uklonili vojnici nacističke Njemačke, te je od tada njihova sudbina tajna.

1990 godine tadaąnji ruski predsjednik Yeltsin je optuľio Njemačku da u svojini i dalje drľi ove panele.

1997 godine Berlinska vlada je kupila jedan od panela iz jedne privatne kolekcije u Njemačkoj i dvije godine kasnije to poklonila ruskoj vladi. Nakon godina neuspjeąnog traganja, ruska vlada je odlučila da renovira sobu, ali su se suočili sa teąkim zadatkom. Na kraju je potroąeno 6 tona ćilibara. Restauracija ćilibarske sobe tek je dio programa restauracije ruskih simbola, pred obiljeľavanje 300-te godiąnjce grada.

XS
SM
MD
LG