Linkovi

Moderna umjetnička izložba u New Yorku - 2003-05-15


Nakon prošlosedmičnih prodaja umjetničkih djela impresionista u dvije najveće aukcijske kuće u New Yorku, Sotheby i Christie, jučer su ove dvije kuće kupcima prezentirali moderna umjetnička djela Andyja Warhola, Jacksona Pollock-a i Marca Rothko-a. Dok je prošle sedmice kupcima prezentirano 31 umjetničko djelo, ovoga puta izbor je dvostruko širi, te se cjelokupna vrijednost tog 61 eksponata procjenjuje na 75 miliona dolara.

Aukcijske kuće Christie najznačajnijom slikom na prodaju ovaj puta smatra Rothkov ”Number 9”, naslikana 1958 godine, a procjenjuje se da će se slika prodati za 8 do 12 miliona dolara. Druga najskuplja slika koju prodaje kuća Christie je slika pod imenom Year after year Arshile Gorkog, koja se procjenjuje na 10 miliona dolara. Slika pod imenom MARLON, Andy Warhola potiče iz 1966 godine, i naravno, portret je Marlon Brandoa. Pretpostavlja se da će se ova slika prodati za 4 do 5 miliona doalra.

Što se tiče aukcijske kuće Sotheby, procjenjuje se da će najskuplje proći slika Roberta Rauschenberga naslikana 1954 godine pod imenom MINUTIAE , procjenjena na 6 do 8 miliona doalra. Također na prodaju je i slika NUMBER 17 Jacksona Pollocka kojoj se vrijednost kreće od 5 do 7 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG