Linkovi

Honda Acura pokuąaj takmičenja sa BMW - 2003-05-15


Acura sa novim modelom TSX se pokuąava direktno takmičiti sa BMW serijom 3. Različito od drugih auta u istoj kategoriji TSX nije kopija BMW. Acura TSX ima dugi nos, pogon na prednje točkove i samo četri cilindra.

Ova Acura je ustvari Evropska ili Japanska verzija Honde Accord sa malo viąe snage. Iako se TSX ne moľe porediti sa BMW, Acura je zanimljivija nego neka druga kopija.

Suspenzija u Acure je ista kao i u američkoj verziji Honde Accord, iako je na ovome auto ona trvdja. Dok je teľa od Honde, Acura se osjeća laganom tokom voľnje.

Vozači Acure TSX će osjetiti da je nju lakąe kontrolirati nego Hondu, iako se ovo auto ne moľe porediti sa BMW. Kao Honda Accord, Acura TSX nosi 60% teľine na prednjim točkovima. Acura koristi ąiroke gume na ovome modelu ali bilo bi bolje da su stavili agresivnije i ąire gume.

Acura je odlučila koristiti DOHC 2.4L četri cilindra maąinu koju Honda koristi u američkoj verziji Accord. Ova Acura ima 200 KS dok Honda sa istom maąinom ima 160 KS.

Acura očekuje da proda oko 15.000 TSX ove godine. Kao ąto je običaj Acure, TSX dodje sa koľnim sjediątima i moľe se kupiti sa automatskim mjenjačem sa pet brzina ili normalnim mjenjačem sa ąest brzina.

Iako je automatski mjenjač dobar, magazin Car and Driver predlaľe normalni mjenjač u ovome autu. Acura, ipak, očekuje dvije trećine kupaca da odaberu automatski mjenjač.

Acura nije odlučila tačne cjene ali se očekuje da će TSX biti izmedju $26.000 i $29.000. To je čudna kategorija za Acuru jer koąta viąe nego Honda Accord (240 KS) ili Mazda 6s (220 KS) sa V6 maąinom ali je jeftinija od BMW, Mercedesa pa čak i Nissana Maxime.

Acura moľe zaboraviti takmičenje sa BMW ali je napravila auto koje je samo u svojoj kategoriji.

XS
SM
MD
LG