Linkovi

Unutraąnjost automobila: Audi i VW najbolji, GM najslabiji - 2003-05-15


Ljudi obično kada kupuju novi automobil viąe gledaju na njegov vanjski izgled. Medjutim, nakon kupovine, vlasnik provede mnogo viąe vremena promatrajući, koristeći i dijelujući u unutraąnjosti vozila. Novinar Glasa Amerike John Birchard upravo govori o tome kako proizvodjači automobila ulaľu sve viąe napora na unutarnji izgled i funkcionalnost vozila.

Ergonomija se definira kao primjenjena nauka za kreiranje stvari koje će u interakciji sa ljudima biti efikasnije i sigurnije. Pitali smo jednog od urednika magazina Car & Driver, Daniela Punda, koga on smatra vodećim u automobilskoj industriji, kada je riječ o unutraąnjosti vozila.

U posljednjih pet do sedam godina to su zaista bili Audi i Volkswagen, naravno, oni su dio iste kompanije koja je preuzela vodjstvo u kvaliteti interiora, kako u vezi ergonomije, tako i kvaliteti materijala, odgovorio je gospodin Pund.

Imajući u vidu takvu ocjenu gospodina Punda, razgovarali smo sa Stefanom Krebsfangerom, menagerom za strategiju Volkswagena u Americi. On kaľe da interior moľe napraviti prekretnicu u prodaji: Vi se ili osjećate kao kod kuće, udobno, kada je riječ o rasporedu kontrolnih dugmadi,...ili vam je udobno u pogledu materijala koji je koriąten čak i kada je riječ o bojama koje su koriątene.

Ako Daniel Pund iz magazina Car&Driver svrstava Volkswagen i Audi na vrh po uredjenosti interiora ko je po njegovoj ocjeni na dnu? On kaľe da je to najveći proizvodjač automobila u svijetu General Motors.

Oni zaista imaju problem sa materijalom. Oni naginju tome da materijal u unutraąnjosti njihovih vozila djeluje jeftino. Dijelovi se ne uklapaju da valja i jednostavno ne ostavljaju dojam za oko, kaľe gospodin Pund.

Nakon godina promatranja proizvodjača automobila, urednik u magazinu Car&Driver, Daniel Pund kaľe da postoje nacionalne karakteristike koje se primjećuju u vozilima: Japanci se pokazuju jako dobri u ergonomici. Sve je tamo gdje očekujete da bude. Nema iznenadjenja i generalno govoreći sve funkcionira u dobrom i jednostavnom maniru. Njemci pomalo naginju, kako da kaľemo, ozbiljnosti, tvrdoći, pomalo tamnijim tonovima, ali kvalitet je vrlo dobar i ergonimičnost je na zavidnom nivou. Amerikanci su ti koji su nekako zadnji u tome.

Ponekad u namjeri da pobjede konkurenciju, proizvodjači mogu koristiti tehnologiju koja je i previąe napredna za vozače. Urednik iz magazina Car&Driver, Daniel Pund kaľe da je to uradio BMW u svojoj posljednjoj seriji 7, sa dodatkom takozvanog I-Drive: Prolazite kroz mnogobrojne menu-e, upravo kako to radite na vaąem laptopu, ili personalnom kompjuteru. I to je vrlo teąko koristiti na cesti, jer to traľi brojne postupke i skreće vam paľnju sa voľnje.

I na kraju, takozvana jeftina vozila ne moraju obavezno koristiti unutraąnjost koja ostavlja siromaąan utisak, tvrdi Kevin Hunter iz Toyote.

Bilo kako bilo, sigurno je da proizvodjači rade na stotine različitih načina da bi u odnosu na konkurenciju poboljąali izgled, osjećaj, zvuk...i pridobili kupce, a u tome je sigurno dosta posla za dizajnere unutraąnjosti vozila.

XS
SM
MD
LG