Linkovi

Iračka TV - ponovo - 2003-05-15


Zemlja dugo hranjena isključivo drľavnom propagandom bivąeg reľima, doľivljava početak nečega ąto se naziva novom informativnom erom. U početku samo stanovnici Bagdada, i medju njima, samo oni koji imaju struju, mogu da na malim ekranima vide zastavu svoje zemlje, čuju himnu ili prate trominutno obraćanje genarala Jay-a Garnera, drugog po rangu američkog civilnog zvaničnika u Iraku.

Medjutim, iračka redakcija je odgodila emitiranje planirane polusatne informativne emisije, zbog nesuglasica u vezi uredjivačkom kontrolom. Američki i britanski konsultanti, angaľirani od strane američkog Ureda za obnovu i i humanitarnu pomoć, kaľu medjutim, da njihov posao nije da budu cenzori u stanici. Ipak, zahtijevaju da informativni programi budu pregledani prije emitiranja.

Sličan projekat - radio program - već je u toku. Voditelj Hazim al-Suwaidi kaľe da je njegov program brzo postao otvorena scena za sviju, za iračke novinare, iračke reportere - da publici kaľu istinu, bez fabrikacija i da od nje niąta ne skriju.

Tokom probnih emitiranja televizijskog programa , gledaoci su mogli vidjeti uglavnom dokumentarne programe. Ipak, oni su zadovoljni i kaľu da ľele da ąto prije ponovo bude uspostavljen redovan irački televizijski program.

XS
SM
MD
LG