Linkovi

Šerif iz New Yorka reklamira malolitražne automobile - 2003-05-15


Holivudski glumac Dennis Weaver na putu kroz Sjedinjene Države predvodi karavan malolitražnih vozila kako bi promovisao alternativna goriva i privolio ovu zemlju da smanji svoju ovisnost o stranoj nafti. Kako izvještava novinar Glasa Amerike Mike O Sallivan, umjetnik i njegovi sljedbenici namjeravaju da tu svoju poruku dostave direktno u Washington.

Ovaj glumac-pobornik zaštite okoline, i njegova supruga, vozeći se u hibridu Toyotine proizvodnje koji kao gorivo koristi benzin i električnu energiju, predvodiće karavan vozila koja se pokreću uz pomoć vodonika, prirodnog gasa, te etanola i metanola - koji su jedan vid alkohola. Oni ovo putovanje preko Sjedinjenih država nazivaju ”Vožnja za preživljavanje.”

Naša poruka će glasiti: Molim vas, povećajte kilometražu po galonu goriva na automobilima, za što nije potrebna velika mudrost, mislim, i može se veoma lako uraditi to što bi nas oslobodilo od ovisnosti od strane nafte, kaže gospodin Weaver.

Putovanje je počelo u iz Santa Monice u Kaliforniji, a zatim su glumac i njegovi sljedbenici krenuli u organizovanje devet velikih skupova u američkim gradovima od San Francisca do Detroita, Clevlenda, i na kraju do Washingona. Ko-sponzor obrazovnog dijela ove kampanje je program Čisti gradovi, američkog Ministarstrva energije.

Mi ćemo podučavati ljude. I nadamo se da ćemo ih inspirisati. I upravo nam je to cilj, kaže glumac, inače, našim gledaocima poznat kao junak serije Šerif u New Yorku.

On kaže da je vlada bila spora u rješavanju problema izazvanih američkom ovisnošću o nafti, uključujući tu i zagađenje. Ali, dodaje gospodin Weaver, pčinju da se aktiviraju, posebno kada je riječ o vodoniku kojeg vide kao gorivo budućnosti. Napomenuo je još da se automobili na vodonik već voze u Sjedinjenim Državama.

Čak je i predsjednik u svom govoru o Stanju nacije rekao da je predložio da se izdvoji milijarda i 200 miliona dolara za razvoj automobila koji koriste vodonik kao gorivo.

Jedan od učesnika u karavanu zajedno sa svojim ocem vodi kompaniju pod nazivom Intergalactic Hydrogen. Tai Robinson dizajnira, proizvodi i prodaje motore sa unutrašnjim sagorijevanjem koji se pokreću uz pomoć vodonika, za automobile, kućne bojlere, pa čak i za manje kućne aparate. On kaže da je vodonička tehnologija još uvijek skupa i potrajaće izvjesno vrijeme dok se razvije infrastruktura potrebna za vozila na vodonik. Peticija koja će biti dostavljena Kongresu sadržavaće na hiljade potpisa i tražiće od zvaničnika da donesu, kako to zovu, deklaraciju o energetskoj neovisnosti, i to većim korištenjem malolitražnih vozila, promoviranjem alternativnih goriva i smanjivanjem američke ovisnosti o uvoznoj nafti.

XS
SM
MD
LG