Linkovi

Carla Del Ponte: Saddamu treba biti sudjeno za zločine u Iraku - 2003-05-15


Nakon jučeraąnjeg otkrića masovne grobnice u Iraku koja sadrľi nekoliko hiljada tijela Iračana nestalih tokom reľima Sadama Husseina, o ovoj temi je u Washingtonu govorila glavna haąka tuľiteljica Carla del Ponte.

Ona je kazala, da ukoliko bude uhvaćen, Sadamu Husseinu treba biti suđeno za ratne zločine u Iraku, te da je zaątita svjedoka u tom slučaju od najveće vaľnosti.

Glavna tuľiteljica haąkog tribunala je sinoć bila gost Univerziteta John Hopkins, odjela za međunaordne studije, u Washingtonu, Gospođa Del Ponte je učestvovala u raspravi oko pitanja ko bi trebao izvesti pred sud 55 vodećih lidera Sadamovog svrgnutog reľima, i ko bi trebao izvesti pred lice pravde one koji bi u budućnosti eventualno bili optuľeni, a koji se ne nalaze među ovih 55 lica. Gospođa Del Ponte je kazala da je izvođenja pred sud zasigurno sudbina koja čeka Sadama Huseina.

Inače danas Carla Del Ponte govori pred američkim Helsinąkom komisijom u Kongresu Sjedinjenih Drľava o procesu protiv Slobodana Miloąevića i drugim procesima koje Haąki tribunal vodi protiv optuľenika za ratne zločine sa područja bivąe Jugoslavije.

Kako je najavljeno Carla Del Ponte će izraziti i svoje zabrinutosti oko sporosti izvodjenja pred lice pravde najtraľenijih optuľenika za ratne zločine, kao ąto su Radovan Karadľić i Ratko Mladić, koji se najtjeąnje povezuje sa zločinom u Srebrenici, najgorim zločinom počinjenim u Evropi posilje Drugog svjetskog rata.

Helsinąka komisija Sjedinjenih Drľava je neovisna federalna agencija formirana 1976, čiji su članovi 9 senatora i 9 članova Zastupničkog doma Kongresa i po jedan predstavnik Drľavnog sekretarijata, Ministarstva odbrane i Ministarstva trgovine, zaduľena za praćenje i podsticanje progresa u primjeni Helsinąkog sporazuma.

XS
SM
MD
LG