Linkovi

Colin Powell: Washington spreman razmotriti mogućnost suspenzije sankcija na Irak - 2003-05-15


Drľavni sekretar Colin Powell kaľe da je Washington spreman razmotriti mogućnost suspenzije medjunarodnih sankcija na Irak, i prije nego se one sluľbeno ukinu.

Ovakva izjava drľavnog sekretara Powella stiľe u vrijeme kada danas poslijepodne Vijeće Sigurnosti UN-a raspravlja o ukidanju sankcija Iraku, po američkom prijedlogu da se one potpuno ukinu.

Gospodin Powell je kazao da se Sjedinjenim Drľavama najviąe svidja takva mogućnost, ali da su spremne i na kompromis - tj. da se omogući redovita prodaja i izvoz nafte, dok se čeka na odluku Vijeća Sigurnosti.

Britanske snage su predale irački grad Umm Qasr lokalnoj kontroli, ąto je prvi grad koji se vraća pod iračku vlast otkako su koalicione snage sruąile vladu Sadama Huseina. Britanski zapovjednik je tokom danaąnje ceremonije, privremenom gradskom vijeću zvanično predao kontrolu nad mjestom Umm Qasr.

Vijeće će naime voditi poslove do izbora za stalno vijeće koji će se odrľati sljedeće nedjelje. U međuvremenu su američke snage uhapsile oko 200 osoba u mjestu u blizini Tikrita, koji je bio uporiąte zbačenog Sadamovog reľima. Američka centralna komanda je neąto kasnije saopćila da se bivąi zapovjednik zdruľenog stoľera iračkih oruľanih snaga nalazi u pritvoru. Rođen u Tikritu, on je 13-ti na američkoj listi 55 najtraľenijih Iračana.

U medjuvremenu novi američki civilni administrator za Irak kaľe da će njegov osnovni zadatak biti da ponovo uspostavi sigurnost i iskorijeni ostatke Baath partije Saddama Husseina. Govoreći danas na svojoj prvoj press konferenciji otkad je stigao u Irak, Paul Bremer je priznao da ta zemlja ima ozbiljan problem u vezi sa redom i zakonom.

Američke snage su, dodao je, pojačale patrole u Bagdadu i uhapsile oko 300 ljudi u posljednjih 48 sati. Zatvori su ponovo otvoreni i dva iračka suda su ponovo uspostavljena da bi rjeąavala kriminalne slučajeve.

Gospodin Bremer je naglasio da Sjedinjene Drľave namjeravaju da ukinu sve ostatke partije Baath, koja je Irakom vladala 35 godina, od čega posljednje 24 - pod Saddamom Husseinom. Procedure za raspuątanje te organizacije biće objavljene za nekoliko dana.

Juče, zapovjednik američkih kopnenih snaga u Iraku izjavio je da grupe joą uvijek lojalne bivąem lideru čine najveći dio zločina koji se deąavaju u Iraku i drugim gradovima.

XS
SM
MD
LG