Linkovi

Belgijski advokat podnio tuľbu protiv američkog generala Tomija Franksa... - 2003-05-14


Belgijski advokat je podnio tuľbu protiv američkog generala Tomija Franksa, zapovjednika američkih snaga u Iraku, u okviru belgijskog kontroverznog zakona kojim se omogućava njegovim sudovima da sude strancima za navodne ratne zločine.

Advokat Jan Fermon je danas protiv generala Frenksa i oficira američkih marinaca identificiranog kao pukovnik Brian McCoy, podnio tuľbu briselskom sudu u ime 19 Iračana koji ľive u Belgiji.

U tuľbi se general Franks optuľuje da je dozvolio američkim vojnicima da bombardiraju civilna područja u Iraku, dok se pukovnik McCoy optuľuje zbog navodnog odobrenja datog američkim trupama da pucaju na kola hitne pomoći.

Ovaj slučaj je razljutio Washingotn, a američki zapovjednik zdruľene komande vojnih snaga, general Richard Myers je jučer rekao da bi ovaj proces mogao ugroziti ulogu Belgije kao domaćina summita NATO-a i EU.

Belgijski ministar vanjskih poslova, Louis Michel je takodjer kritizirao tuľbu kao pokuąaj zloupotrebe zakona. Tuľioci imaju mjesec dana na raspolaganju da odluče hoće li prihvatiti tuľbu protiv generala Franksa i pukovnika McCoy-a.

Belgija je nedavno izmjenila kontroverzni zakon kako bi pokuąala da usmjeri poplavu slučajeva, uključujući tuľbu protiv izraelskog premijera Ariela Sharona i bivąeg američkog predsjednika George Busha.

XS
SM
MD
LG