Linkovi

Rijad: Saudijska Arabija okrivljuje teroristčku mreľu al-Qaida za napad - 2003-05-14


Zvaničnici Saudijske Arabije okrivljuju teroristčku mreľu al-Qaide za samobilački bombaąki napad izvrąen u ponedjeljak veče u Rijadu, u kojem su do sada od zadobijenih povreda umrle 34 osobe.

Napad se, naime, dovodi u vezu sa 19 operativaca al-Qaide koji su 6 maja bili umjeąani u pucnjavu sa saudijskom policijom. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer kaľe da Sjedinjene Drľave imaju snaľno uvjerenje da je al-Qaida umjeąana u taj napad, ali da američki zvaničnici joą nisu doąli ni do kakvog konačnog zaključka.

Do sada ni jedna grupa nije preuzela odgovornost za ovaj napad. Direktor FBI-a Robert Muler je izjavio da tim agenata danas kreće za Saudijsku Arabiju kako bi pomogao tamoąnjim vlastima.

Američki diplomata u Rijadu je rekao da će ambasada organizirati evakuacione letove za bilo kojeg od 40 hiljada Amerikanaca koji ľive u toj zemlji.

State department je također od porodica zaposlenih, kao i osoblja čije prisustvo nije neophodno u američki misijama, zatraľilo da napuste Saudijsku Arabiju.

U medjuvremenu je američki ambasador u Saudijskoj Arabiji Robert Jordan rekao da su Sjedinjene Drľave ranije ovog mjeseca, prije samog napada, zatraľile od vlade Saudijske Arabije da pojačaju sigurnost oko stambenog naselja zapadnjaka koji ľive u Rijadu, ali da to nije učinjeno.

U danaąnjem intervjuu za američku televiziju, saudijski ministar vanjskih poslova princ Saud al-Faisal je priznao da je bilo obavjeątajnih naznaka o planiranom napadu.

XS
SM
MD
LG