Linkovi

Tuľba: Njihova duľnost je bila nedopustiti da se masakr dogodi - 2003-05-14


Uvodnom riječju tuľitelja Peter McCloskey u Hagu je danas počelo drugo sudjenje Haąkog tribunala za zločine koji su u julu 1995. počinjeni u Srebrenici. Na optuľeničku klupu izvedeni su bivąi zapovjednici Bratunačke i Zvorničke brigade - Vidoje Blagojević, Dragan Obrenović i Dragan Jokić - koji su, prema tuzitelju, komandovali trupama na terenu.

Njihova duľnost i odgovornost, rekao je danas Mekloski, je bila da ne dopuste da se dogodi ono ąto se dogodilo: pogubljenje najmanje 7000 Bosnjaka i deportacija oko 25.000 ľena i djece iz srebreničke enklave. "Da su njihovi nadredjeni naredili da se to izvrąi" - naglasio je tuľitelj - "njihova je duľnost bila da to spriječe ili da napuste svoje komandne poloľaje."

Piter Mekloski je pomenuo i tzv. Direktivu br. 7 u kojoj tadaąnji predsjednik Republike Srpske, Radovan Karadľić, marta 1995. izdaje nalog Drinskom korpusu VRS, u čijem su sastavu Bratunačka i Zvornička brigada: "Svakodnevnim planskim i osmiąljenim borbenim aktivnostima stvoriti uslove totalne nesigurnosti, nepodnoąljivosti i besperspektivnosti daljeg opstanka i ľivota mjeątana u Srebrenici i ®epi."

Tu direktivu je Mekloski ocijenio kao "nevjerovatnu izjavu gospodina Karadľića", koja jasno ukazuje na "namjeru vodjstva Republike Srpske".

Optočinjući drugi po redu proces za zločine počinjene u Srebrenici, tuľitelj je pomenuo nekoliko ključnih dokaza - video snimaka, presretnutih telefonskih razgovora i dokumenata zaplijenjenih u pretresima ątabova Zvorničke i Bratunačke brigade VRS - koji, po njemu, direktno ukazuju na ulogu trojice optuľenih u srebreničkim zločinima.

Razlika izmedju ovog i prvog "srebreničkog sudjenja" koje je zavrąeno presudom Radislavu Krstiću, bivąem zapovjednik Drinskog korpusa VRS od 46 godina zatvora, biće u tome, ąto će se, ovog puta, na klupi za svjedoke pojaviti i jedan od optuľenih, bivąi načelnik za bezbjednost Bratunačke brigade, Momir Nikolić, koji je proąle sedmice priznao krivicu i obavezao se da će svjeedočiti na sudjenju trojici suoptuľenih.

Najavljuje se joą svjedoka koji će, kako se kaľe, potvrditi da su jula 1995. - kao i nekoliko mjeseci kasnije, u operaciji uklanjanja tragova zločina prevozili leąeve pogubljenih i kopali i prekopavali masovne grobnice sa srebreničkim ľrtvama.

Prvi svjedok optuľbe biće Jean Rene Ruez, bivąi ąef istrazitelja Haąkog tribunala, angaziranih u Srebrenici, neposredno nakon masakra.

XS
SM
MD
LG