Linkovi

Predsjedništvo BiH : Izuzeti samo Amerikance - mirovnjake - 2003-05-14


Predsjedništvo BiH razmotrilo je nacrt sporazuma sa SAD-om o neizručenju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu i uputilo ga Vijeću ministara u daljnju proceduru.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović saopćio je novinarima da prihvaćeni nacrt sadrži dvije alternativne varijante kada je u pitanju definicija osoba koje su obuhvaćene sporazumom.

Po Čovićevim riječima bh. strana je u pregovorima sa SAD-om zastupala stav da od ingerencija ICC-a trebaju biti izuzeti američki državljani koji su članovi raznih misija u BiH, i to u razdoblju dok te misije traju. S druge strane, pak, američki je prijedlog, odnosno zahtjev, da se sporazum odnosi na američke građane i ostalo osoblje koje službeno radi za SAD, izuzev bh. državljana.

Sporazum bi nakon razmatranja i eventualne dorade u Vijeću ministara trebao biti vraćen Predsjedništvu, koje ga potom upućuje u parlamentarnu proceduru. Čović kaže kako je želja bila da se sporazum u potpunosti usuglasi do petka, kada u posjet BiH dolazi američki doministar obrane. Ukoliko dođe do usuglašavanja u tako kratkom roku, sporazum bi tijekom posjeta američkog diplomata možda bio parafiran.

Čović je priznao da je sporazum u verziji u kojoj ga je ponudila američka strana u sukobu s načelima koje je usvojila Europska unija. Ipak, izrazio je uvjerenje da je moguće postići za obje zemlje zadovoljavajući sporazum, koji će osigurati nastavak američkog prisustva u BiH. Interes BiH je da u jednoj zaista teškoj situaciji, kada je došlo do isključivih stavova između Evrope i Sjedinjenih Država u vezi s izuzećem američkih građana od jurisdikcije Međunarodnog krvičnog suda u Haagu, dođe do rješenja koje zadovoljava njene interese – a to je da u zemlji ostane snažno prisustvo SAD-a.

Ovo je danas novinarima u Sarajevu izjavio ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić povodom pregovora o potpisivanju sporazuma između BiH i SAD-a o izuzeću američkih državljana od jurisdikcije ovog suda, izražavajući nadu da to neće ugroziti odnose BiH sa Evropskom unijom.

Iako je sa američkom stranom usaglašen veliki broj stavova,Ivanić je kazao kako nije usaglašen osnovni element na koji je Predsjedništvo BiH obavezalo MVPBiH, a to je da svi građani SAD-a budu izuzeti od jurisdikcije Međunarodnog krivičnog suda. Iz MVP-a su o tome danas obavijestili Predsjedništvo BiH i tražili pojašnjenje.

Predsjedništvo je, međutim, donijelo odluku da pusti u daljnju proceduru sporazum koji sadrži ovaj zahtjev Sjedinjenih Država, s tim da je zadužilo Vijeće ministara BiH da u konsultacijama s bh. pravnim stručnjacima provjeri međunarodne pravne reprekusije takvog zahtjeva, posebno onog dijela koji se odnosi na izuzeće i stranih državljana uposlenih u američkim misijama, rekao je ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić.

XS
SM
MD
LG