Linkovi

Vlasti R. Srpske oslobodile Vasiljevića - 2003-05-14


I pored zahtjeva istražnog sudije Osnovnog suda u Bijeljini za produženje pritvora za još mjesec dana, Dragan Vasiljević, zvani Vaske, pušten je danas na slobodu. Inače,Vasiljevića su 8.maja uhapsili talijanski pripadnici SFOR-a pod sumnjom da je pomagao lica osumnjičena za ratne zločine a nakon ispitivanja predat je istražnim organima Republike Srpske da bi nakon tri dana provedena u pritvoru bio pušten. O razlozima puuštanja na slobodu, predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini, Dragomir Žianović, kaže.

»Branilac okrivljenog je blagovremeno uložio žalbu. Krivično vijeće ovoga suda je, prema podacima u spisu našlo da nema činjenica koje ukazuju na bjegstvo i u tom smislu, imajući u vidu da je mjera pritvora izuzetna mjera i da je sud mora detaljno razmotriti, našlo da nema više razloga za pritvor i pritvor je ukinut.«

Iako je Vasiljević ranije osumnjičen za nelegalno posjedovanje pištolja i bombe krivični postupak će se voditi samo zbog posjedovanja bombe, navodi Živanović.

»U zahtjevu za istragu stoji samo bomba. Naravno, sudija se pridržava zahtjeva javnog tužioca. U daljem toku istrage može se vidjeti šta je sa tim pištoljem.«

Jedan od razloga za Vasiljevićevo puštanje na slobodu je i činjenica da on ne posjeduje pasoš tako da, prema mišjenju sudskog vijeća, nije realno očekivati njegovo bjekstvo. Predstavnici SFOR-a danas nisu željeli da komentarišu odluku Osnovnog suda u Bijeljini.

XS
SM
MD
LG