Linkovi

Ko ne potpiąe - gubi vojnu pomoć Washingtona - 2003-05-14


Glasnogovornik State departmenta, Philip Reeker jučer rekao da će Sjedinjene Drľave obustaviti svaku vojnu pomoć zemljama koje ne potpiąu sporazum o izuzimanju amerikanaca od nadleľnosti Medjunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Trebam vas podsjetiti da se, prema Zakonu o Zaątiti američkih vojnika, usvojenom u okviru budľeta za fiskalnu dvije hiljade i drugu godinu, ukida američka vojna suradnja, pomoć, i trening, kao i vojno financiranje svake druge vrste, zemlji koja do 1. jula ove godine ne potpiąe Sporazum sa Sjedinejnim Drľavama o Članu 98. Dakle taj je američki zakon vrlo vaľno imati na umu, kazao je glasnogovornik State Departmenta Phillip Reeker.

Gospodin Reeker je, takodjer, rekao da Sjedinjene Drľave imaju svoj tim u Skoplju gdje sa makedonskim vlastima pregovaraju o postizanju sporazuma o izuzimanju amerikanaca iz nadleľnosti Medjunarodnog krivičnog suda.

U medjuvremenu, zvaničnici u Hrvatskoj kaľu kako se nadaju da će njihova zemlja biti izuzeta od podpisivanja takvog sporazuma jer je Hrvatska pod jurisdikcijom Suda Ujedinjenih naroda za zločine počinjenen na tlu bivąe Jugoslavije.

Sjedinjene Drľave su bilateralni sporazum o izizumanju amerikanaca iz nadleľnosti Medjunarodnog krivičnog suda već podpisala sa mnogim zemljama, medju kojima su Albanija i Rumunija.

XS
SM
MD
LG