Linkovi

Iranac trči za mir od Los Angelesa do New Yorka - 2003-05-13


Jedan je čovjek stigao iz Irana u Sjedinjene Drľave i sada trči kroz zemlju nadajući se da će na taj način biti inspiracija za mir.

30-to godiąnji Reaza Baluchi je već imao jedinstveno putovanje dok je stigao do Amerike. U svom rodnom Iranu, Baluchi kaľe da je bio izloľen torturi i izopćen zbog neprihvatanja Islama. On je bio zatvoren, njegova porodica je razorena ratom i danima je gladovao.

Prije ąest godina on je napustio Iran i otpočeo globalnu misiju mira. Biciklom je preąao 74 hiljade kilometara kroz ąest kontinenata. Njegova web stranica sadrľi zapise sa tih putovanja, sa slikama iz Argentine, Francuske, Juľne Afrike i mnogih drugih zemalja.

Medjutim, u Sjedinjenim Drľavam naiąao je na teąkoće sa imigracionim uredom. Imigracione vlasti su ga uhapsile u pustinjskom dijelu Arizone zbog ilegalnog ulaska u zemlju. Pet mjeseci je proveo u zatvoru i bio je pred deportacijom. Sudije su na kraju odlučile da ga ne poąalju nazad u Iran, jer bi se tamo mogao suočiti sa pogubljenjem.

Sudije su Baluchiju postavile i uvjet. On mora zavrąiti svoje mirovno putovanje na nogama, trčeći izmedju Los Angelesa i Graund Zero-a u New Yorku, odnosno mjesta na kojem su stajali tornjevi Svjetskog trgovinskog centra sruąenog u terorističkim napadima 11 septembra 2001.

Balichi se sloľio i kaľe da će mu za taj podvig trebati oko dvije godine. Već na početku Baluchi je dobio mnogo onih koji ga podrľavaju na tom poduhvatu i osiguravaju mu opremu, hranu i novac. Na interentu je postavljena i web stranica za sve koji ľele pomoći njegovo trčanje za promoviranje mira.

XS
SM
MD
LG