Linkovi

C.Powell posjetio mjesto terorističkog napada u Rijadu - 2003-05-13


Drľavni sekretar Colin Powell se, u okviru svoje srednjeistočne turneje, danas u Rijadu susreo sa visokim saudisjkim zvaničnicima, nakon sinoćne eksplozije u kojoj je u tom gradu poginulo najmanje 29 osoba.

Saudijske vlasti su saopćile da je u sinoćnjim samoubilačkim bombaąkim napadima poginulo najmanje 29 osoba, uključujući i 9 napadača. Saudijske vlasti kaľu da su se napadači probili kroz zatvorene kapije tog stambenog kompleksa prije nego ąto su u zrak digli nekoliko automobila napunjenih eksplozivom. U saopćenju iz Ministarstva unutarnjih poslova, čitanom na nacionalnoj televiziji, rečeno je da je gotovo 200 ljudi ranjeno.

Američkog sekretara je po dolasku u Rijad dočekao njegov Saudijski kolega princ Al-Faisal, pozdravlajući ga uprkos, kako je rekao, tragičnom dogadjaju u kojem se krv gradjana Saudijske Arabije pomijeąala sa krvlju Amerikanaca.

To pokazuje, ali to nije nikakva utjeha, da se ove stvari svugdje deąavaju, i to je dugotrajna bitka koju mi vodimo protiv terorizma, i kao ąto je predsjednik Bush rekao, i kao ąto je drľavni sekretar rekao, to treba pojačati naąe napore i trebamo bez raspravljanja poduzeti sve mjere koje su potrebne kako bi se suprotsavili ljudima koji jedino mrze, i koji ubijaju bez ciljam, rekao je princ Al-Faisal.

Izaraľavajući svoje saučeąće porodicama ubijenih i ranjenih, gospodin Powell je rekao da su medju njima, kako izgleda, 10 amerikanaca.

Kao ąto je ministar upravo rekao, terorizam udara svugdje i svakoga, to je prijetnja cijelom civiliziranom svijetu, i čak u ovom trenutku bola i tuge mi ćemo se ponovo posvetiti udvostručenju naąih napora, raditi tijesno sa naąim saudijskim prijateljima i prijateljima ąirom svijeta kako bi proganjali al-Qaidu, kako bi iąli za teroristima, za onima koji bi da ubiju neduľne ljude, i kako bi bili sigurni da je ta poąast uklonjena sa lica zemlje. Predsjednik je jasno rekao da je terorizam prioritet broj jedan svih nas i mi nećemo stati dok ne uklonimo tu prijetnju protiv svih nas, rekao je gospodin Powell.

Drľavni sekretar je, kratko nakon dolaska u Rijad, posjetio mjesto eksplozije, rekavąi da se joą ne zna ko je odgovoran za te napade, ali da oni nose znak al-Qaide.

Saudijski zvaničnici su eksplozije povezali sa 19 bjegunaca, osumnjičenih za suradnju sa al-Qaidom, uglavnom Saudijaca, koji su iz Rijada nestali 6 maja. Iz ministarstva unutarnjih poslova su rekli da su pronaąli i mnoge sanduke sa eksplozivom, ručnim granatama, municijom i mitraljezima.

Osumnjičeni islamski militanti su dva puta lansirali veći napad na američke baze u Saudijskoj Arabiji nakon Zaljevskog rata 1991. Amerikanci i drugi stranci su takodjer ubijani u Saudijskoj Arabiji u viąe odvojenih incidenata tokom istog vremenskog perioda. Prvog maja su Sjedinjene Drľave obnovile upozorenje svojim gradjanima da izbjegavaju putovanje u Saudijsku Arabiju.

Jedan od zvaničnika je rekao da obavjeątajne agencije imaju vjerodostojne informacije o mogućoj zavjeri al-Qaide da napadne američke ciljeve u toj zemlji. Istog dana naoruľani napadač je ranio američkog civila u mornaričkoj bazi u Saudijskoj Arabiji. U Sudijskoj Arabiji radi i ľivi ąira zajednica stranaca, medju kojima je oko 30 hiljada amerikanaca.

Saudijske vlasti su optuľile 90 svojih gradjana za pripadanje al-Qaidi i ispituju 250 drugih.

Sinoćnji napadi uslijedili su dvije sedmice nakon ąto je Washington saopćio da povlači svoje vojne snage iz saudijskog kraljevstva, nakon poraza reľima Saddama Husseina u susjednom Iraku.

XS
SM
MD
LG