Linkovi

Simulirani napad terorista na Seattle i Chicago - 2003-05-13


U Sjedinjenim Državama u toku je petodnevna vježba, koja treba da testira nacionalnu sposobnost odgovora na višestruki nuklearni i biološki teroristički napad. Vježba je jučer počela u Seattleu, a danas je nastavljena u Chicago-u.

Vježba je nazvana ”top of 2“, i prva je velika protu-teroristička vježba u Sjedinjenim Državama nakon terorističkih napada 11 septembra 2001. Petodnevna vježba je otpočela jučer u Seattleu u državi Washington, gdje su fiktivni teroristi aktivirali takozvanu prljavu bombu od čije je eksplozije povrijedjeno 100 ljudi, a oblak radijacije se raširio kroz grad. Greg Nickles je gradonačelnik Seattlea.

”Kroz 36-to satnu vježbu mi ćemo odgovoriti na tu vrstu radiološkog napada na naš grad.“

U isto vrijeme danas se navodno plućna kuga raširila kroz grad Chicago na srednjem-zapadu sa prividnim žrtvama, koje se počinju žaliti na simptome nalik prehladi.

Medjutim neki kritičari se pitaju koliko će ovaj dvostruki simulirani napad, zaista, biti od koristi.

Medju takvima je Lawrence Gostin iz Pravnog centra Univerziteta Georgetown. ”Elemenat iznenadjenja i panike jednostavno nije tu kao što bi bio u pravom dogadjaju.“

Ministar za unutarnju sigurnost, Tom Ridge: Uvjereni smo da ćemo mnogo naučiti i dograditi naše kapacitete kao što to nalaže naša odgovornost svakog pojedinačnog dana.

Vlada Kanade, zajedno sa pokrajinom Britanska Columbija i gradom Vancuverom takodjer učestvuju u 16 miliona dolara vrijednoj vježbi koja treba da pokaže kakav bi bio prvi odgovor na eventualni biološki i kemijski napad.

XS
SM
MD
LG