Linkovi

Čečenija: 40 mrtvih i viąe od 100 ranjenih u eksploziji kamiona bombe - 2003-05-12


U ponedjeljak ujutro, u snaľnoj eksploziji kamiona -bombe u Čečeniji poginulo je najmanje 40 i ranjeno viąe od stotinu ljudi. Predsjednik Rusije, Vladimir Putin je rekao da njegova vlada neće dozvoliti da ovakvi napadi ugroze mirovni plan Moskve za taj region.

Bio je to najjači napad pobunjenika od kako je ruska vlada organizirala referendum o ustavnim promjenama koje taj muslimanski region snaľnije veľu uz Rusiju.

Zvaničnici kaľu da je vozač samoubica, kamionom punim eksploziva udario u zgradu lokalne uprave u gradu Znamenskoye, sjeverno od Groznog. Vojnici koji su čuvali zgradu, otvorili su vatru, pokuąavajući zaustaviti kamion, ali nisu uspjeli.

Eksplozija je teąko oątetila tu zgradu i urede sluľbe unutraąnje sigurnosti, kao i osam kuća u blizini. Na desetine povrijedjenih prevezeno je u bolnicu. Neposredno nakon eksplozije niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Reagujući na vijest, predsjednik Putin je rekao da je dugotrajni rat sa Čečenijom gotovo zavrąen, uprkos gotovo svakodnevnim napadima koje pobunjenici izvode protiv ruskih trupa i lokalnih vlasti.

Oni ľele da zaustave proces političkog dogovora. Mi to ne moľemo, niti ćemo dozvoliti. ®elim preporučiti administraciji predsjednika, vladi, u suradnji sa vodjstvom Čečenske Republike da nastavi primjenjivati plan normalizacije u Čečeniji i ubrza izradu nacrta sporazuma o podjeli vlasti izmedju federalnog centra i Čečenske Republike, u skladu sa Ustavom Rusije i Ustavom Čečenske Republike koji je nedavno usvojen na čeąenskom nacionalnom referendumu, rekao je predsjednik Putin.

Predsjednik Putin je time potvrdio da ľeli mirnim putem okončanje 10-to godiąnjeg sukoba. Sljedeći korak na putu predloľenog mirovnog procesa su izbori za regionalnog predsjednika u decembru ove godine.

XS
SM
MD
LG