Linkovi

Bemer: Videotelefon koji funkcionira uz pomoć regularne telefonske linije - 2003-05-12


Jedna telefonska kompanija je imala slogan koji je glasio: Ako već niste tamo telefonski poziv vas najviąe pribliľava.

Sada bi se to moglo kazati i viąe, jer s najnovijim tehnoloąkim dostignućem, videofonom, kompanija iz Silikonske doline omogućava korisnicima da se vide za relativno nisku cijenu.

Inľinjeri starog sistema Bell su prvi put zamislili videofone prije viąe od 50 godina. Oni su zamiąljali kako će bake moći vidjeti svoju unučad preko regularne telefonske linije. Ali to se zapravo nikada nije desilo.

Onda su, ove godine, putem videofona reporteri počeli slati snimke uľivo iz Kuvajta i Iraka, ali je za njih bila potrebna skupa oprema i sateliti. To međutim viąe nije slučaj.

Beamer je videofon koji koąta $500 i koji funkcionira uz pomoć regularne telefonske linije bez ikakvih dodatnih troąkova. Inľinjer u Palo Altu Mirjana Spasojević već četiri mjeseca koristi videofon kako bi svoje dvije kćerke povezala sa svojim roditeljima u Srbiji.

Starijoj je 3 godine i one razmiąljaju o tome koje će pjesme pjevati baki i dedi, ona im pokazuje ąta je napravila, oslikala i slično, kaľe Mirjana Spasojević.

Uključivanje videofona je identično uključivanju telefonske sekretarice. Carol Lee kaľe da videofon daje dodatnu vizualnu dimenziju običnom pozivu.

Na taj način zaista srećete osobu, ili zaista vidite svoju unuku kako se igra ili jede. To se razlikuje od toga kada samo nazovete da bi ste s nekim razgovarali, kaľe Carol Lee.

On pruľa jaku emocionalnu vezu, drľi vas povezanim. Daje vam osjećaj da ste bliľi dio obitelji, da imate tjeąnje prijateljstvo. Daje vam osjećaj da ih čeąće viđate i da ste dio njihovog svakodnevnog ľivota, kaľe Ken Tenaglia.

Videofon Beamer se prodaje veoma dobro, ne samo u Sjedinjenim Drľavama, već i u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG