Linkovi

Colin Powell u Egiptu u traženju mira izmedju Izraela i Palestinaca - 2003-05-12


Američki državni sekretar Colin Powell održao je razgovore sa egipatskim predsjednikom Hosni Mubarakom u nastojanju da izvrši pritisak za brzu implementaciju međunarodne mape puta za mir na Srednjem istoku. Gospodin Powell je ove razgovore okarakterisao, kao korisne i produktivne.

Američki državni sekretar je danas stigao u Egipat u okviru svoje druge misije u kojoj na Srednjem istoku traži podršku novom medjunarodnom mirovnom planu, koji podrazumjeva uspostavljanje nezavisne palestinske države do 2005. god.

Sjedinjene Države bi željele da Egipat pomogne u pružanju podrške u sprovođenju reformi unutar palestinske vlasti kao i u protivljenju naoružanim grupama koje pokušavaju da ometu mirovni proces. U isto vrijeme gospodin Powell bi želio da pronađe načine da privoli Izrael da krene u realizaciju mirovne šeme iza koje stoje Sjedinjene Države.

Obračajući se novinarima na press konferenciji sekretar Powell je rekao da je bolje da se izbjegavaju teški problemi i da se pokuša načiniti napredak po drugim pitanjima.

Dakle, umjesto fokusiranja na određeno pitanje ja se fokusiram, i mislim da je to ispravno, na korake koje možemo učiniti. Ništa ne znači da li se kaže ”prihvatam” ili ”ne prihvatam”, ono što je bitno je da li obje strane mogu pronaći svoj interes u mapi puta kako bi otpočele proces u pravcu određenom tom mapom, rekao je sekretar Powell.

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Maher je na konferenciji za novinare prokomentarisao ovu izjavu gospodina Powella i ujedno izrazio nadu da će uskoro biti svjedokom određenog napretka posebno, kako je rekao, sa izraelske strane.

Ja se slažem sa izjavom gospodina Powella da je važno da se krene naprijed ali mi se čini pomalo čudnim da, ukoliko ste spremni da nešto uradite, niste spremni i da to glasno kažete i mislim da riječ ”prihvatam” nije teško izreči i mi se odnedavno nadamo, a Palestinci su to već učinili, da obje strane, jer je to važno, dadnu do znanja bar kakve su njihove namjere u vezi onoga što je zacrtano u tzv. mapi puta i riječ ”prihvatam” nije ružna riječ ona bi bila veoma korisna - rekao je gospodin Maher.

Planirano je da gospodin Powel večeras otputuje za Jordan, a zatim za Saudijsku Arabiju sa nadom da će dobiti obećanje od arapskih vlada da će podržati proces reformi. Njegov boravak na Srednjem Istoku, takodjer, ima za cilj da stvori uvjete za produktivne razgovore izmedju novog palestinskog premijera Mahmuda Abbasa i izraelskog premijera Ariela Sharona, kao i Sharonov dolazak u Washington 20-tog maja.

XS
SM
MD
LG