Linkovi

Bush predloľio stvaranje slobodne trgovinske zone na Srednjem Istoku - 2003-05-09


Predsjednik Bush je danas predloľio stvaranje slobodne trgovinske zone na Srednjem Istoku, uključujući i američke sporazume o slobodnoj trgovini sa zemljama u regionu.

Vjeruje se da će to pomoći dovodjenju mira i sigurnosti na to područje. Američki predsjednik, medjutim, nije spomenuo koje zemlje će se moći pridruľiti takvom sporazumu.

Predsjendik Bush je kazao da je cilj zamijeniti staru mrľnju sa novom nadom na području cijelog Srednjeg istoka. Američki drľavni sekretar Colin Powell večeras odlazi za srednji istok radi svojih prvih razgovora s izraelskim i palestinskim liderima u viąe od godinu dana.

Njegov cilj je ubijediti obje strane da poduzmu početne korake ka izgradnji povjerenja kako bi se otvorio put za implementaciju takozvane mape puta ka miru.

U međuvremenu je izraelska vlada nametnula restrikcije stranim drľavljanima koji ľele da uđu na područje Zapadne obale. Zvaničnici izraleske vojske kaľu da sada stranci moraju potpisati papir na kojem se kaľe da Izrael ne preuzima nikavu odgovornost za njih ukoliko budu povrijeđeni ili ubijeni prilikom vojnih aktivnosti.

Amnesty international kaľe da izraleska vojska nastoji spriječiti vanjsko nadgledanje njihovih akcija.

XS
SM
MD
LG