Linkovi

Dan majki, praznik ljubavi i mira u Americi - 2003-05-09


U nedjelju 11 maja, u Sjedinjenim Drľavama se slavi Dan majki. Neki istoričari kaľu da je praznik doąao iz drevnih proljetnih festivala u Grčkoj i Rimu, te da su novije proslave Dana majki počele u 17 stoljeću u Britaniji. Sjedinjene Drľave nisu jedina zemlja u kojoj se taj praznik slavi, on se slavi u zemljama ąirom svijeta, ali ne u isti dan.

Knjiľevnica Julia Ward Howe je, koliko se zna, prva predloľila proslavu Dana majki u Sjedinjenim Drľavama. Bilo je to 1872. godine. Ona je predloľila da to bude dan u kojem će se slaviti mir.

Medjutim, danaąnji način slavljenja Dana majki počeo je sa drugom ľenom po imenu Anna Jarvis. Ona je 1907 organizirala ceremoniju u čast svoje majke u crkvi u Zapadnoj Virginiji. Bilo je to na godiąnjicu smrti njene majke. Kasnije su ona i na hiljade drugih pisali pisma javnim zvaničnicima traľeći da se druga nedjelja u maju proglasi Danom majki.

Predsjendik Woodrow Wilson i Kongres su to konačno prihvatili 1914. godine. Od tada je druga nedjelja u maju dan javnog iskazivanja ljubavi prema majkama ąirom Sjedinjenih Drľava. Ljudi ąalju čestitke, uručuju cvijeće i slatkiąe svojim majkama.

Djeca majkama daju posebne poklone na Mother s Day. Ona mladja najčeąće neąto ąto sami naprave ili nacrtaju. Oni stariji često putuju da bi posjetili mamu, a ako to ne mogu, ąalju cvijeće i tople čestitke ili čestitaju putem telefona i to je jedan od najprometnijih dana za telefonske kompanije u Americi.

XS
SM
MD
LG