Linkovi

Svjedok optuľbe u slučaju S. Miloąevića, svjedočio o ofanzivi iz Srbije na BiH - 2003-05-09


Svjedok optuľbe, prijeratni aktivista SDA i sekretar za odbranu opątine Bratunac, Dľemal Bećirević, je danas svjedočio o ofanzivi snaga bosanskih Srba, zajedno sa JNA i paravojnim formacijama iz Srbije, na području oko Bratunca i Srebrenice, početkom 1993. godine.

Srpska ofanziva je počela u regionu sela Konjević Polje, Cerska i Kamenica a u njoj su učestvovale, prema navodima svjedoka, jedinice JNA, kao i paravojne formacije Tigrovi, ®eljka Raľnatovića - Arkana i Beli orlovi Vojislava ©eąelja.

Pojačanje snagama bosanskih Srba je dolazilo iz Srbije i to iz nekoliko pravaca, prisjeća se danas svjedok Dľemal Bećirević- dolazili su preko mostova u Zvorniku, Bratuncu, iz pravca Ljubovije i preko mosta u Bajinoj Baąti. Po njegovom svjedočenju, u napadu na boąnjačka sela i branitelje učestvovali su i avioni JNA, koji su, dolazeći iz Srbije, neselektivno bombardirali ciljeve. Njima su se pridruľili i jugoslovenski helikopteri sa navodjenim raketama i preletima nisko iznad zemlje.

Nakon srpske ofanzive, boąnjačko stanovniątvo tok područja, oko 5 hiljada ljudi iz Cerske i Kamenice i joą toliko iz Konjević Polja, povuklo se prema Srebrenici. Njih je, prema svjedokovoj tvrdnji branilo tek izmedju 100 i 150 pripadnika Armije BiH.

Unakrsno ispitujući danaąnjeg svjedoka, Slobodan Miloąević ga je optuľio za "opstrukciju mobilizacije", sa ciljem da - kako je rekao - "pomogne povampirenom ustaątvu uz čiju je pomoć, u II svetskom ratu, ostvarena muslimanska većina u Bratuncu, tako ąto je nad Strbima izvrąen genocid."

Svjedok je na kraju danaąnjeg dijela sudjenja odbio ove optuľbe, a nastavak procesa protiv bivąeg jugoslavenskog predsjednika zakazan je za ponedjeljak, 19. maja.

XS
SM
MD
LG